NOGOMET

Mehmed Baždarević novi selektor!

U Zenici zasjedao Izvršni odbor NSBiH

M. TANOVIĆ

13.12.2014

16:00 Mehmed Baždarević izabran je za novog selektora nogometne reprezentacije BiH jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Na press konferenciji održanoj u Zenici nakon sjednice Izvršnog odbora na kojoj su bili potpredsjednik Darko Ljubojević, generalni sekretar Jasmin Baković i tehnički direktor Denijal Pirić rečeno je da je Baždarević u finalnom krugu glasanja pobijedio Rajevca, a u prvom krugu glasanja iz konkurencije su ispala dva kandidata Blaž Slišković i Faruk Hadžibegić.

- Nije bilo lako donijeti ovu odluku. Pritisak je bio veliki, ali mislim da smo se odlučili za pravo rješenje. Mislim da smo za selektora dobili čovjeka koji ima znanje, iskustvo i koji je uvjeren da nas može odvesti u završnicu Evropskog prvenstva u Francuskoj - izjavio je Baković.

Odluka o tome ko će biti u Baždarevićevom stručnom štabu bit će donijeta na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH  27. Decembra. Na istoj sjednici će biti odlučeno ko će popuniti stručne štabove ostalih reprezentativnih selekcija.

15:45 Počela je press konferencija u Zenici. Mehmed Baždarević je izabran za selektora nogometne reprezentacije BiH jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora.

15:30 Press konferencija zakazana je u 15:45 sati. Tada će predstavnici NSBiH obrazložiti odluku o imenovanju Baždarevića za selektora i pojasniti šta se danas dešavalo u Trening centru u Zenici.

15:15 Novi selektor nogometne reprezentacije BiH je Mehmed Baždarević!

14:51 Konačno jedna konkretna vijest. Mehmed Baždarević ili Milovan Rajevac! Jedan od njih dvojice bit ce selektor. Ostali kandidati uključujući i pritajenog favorita Faruka Hadžibegića otpali su iz konkurencije. Članovi Odbora iz FSRS očito snažno insistiraju na Rajevcu. Pitanje je koga će podržati hrvatski predstavnici? Mešu ili Rajevca. Odgovor ćemo, nadamo se dobiti brzo.

14:12 U Zenici ništa novo. Očito je u toku pauza. Članovi Odbora su napolju i vrše međusobne konsultacije podijeljeni u nekoliko grupica.

zenica-novinarske-ekipe

Novinari stoje ispred Centra i ne znaju šta se unutra događa, jer im je pristup zabranjen.

12:59 Možda su najbolja ilustracija situacije na sjednici riječi koje je u sali izrekao član Izvršnog odbora iz Širokog Brijega Josip Bevanda: Ko će biti selektor?  Zašto selektor, mogao bi valjda biti i izbornik?

12:53 Među mnogobrojnim novinarima javlja se sumnja da bi današnja sjednica mogla završiti bez rezultata.

12:51 Naš izvor iza zatvorenih vrata tvrdi da vlada  potpuna neizvjesnost i da se epilog niti ne nazire. Mada su iz NSBiH najavljivali da će selektor danas sigurno biti izabran, izgleda da to uopće neće biti lagan posao. Očito je da su članovi duboko podijeljeni.

12:43 Kako nezvanično saznajemo, članovi odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske insistiraju na Milovanu Rajevcu. Hrvatski predstavnici podržavaju Blaža Sliškovića, ali im nisu loše opcije niti Igor Štimac i Amar Osim. Bošnjački predstavnici, po običaju, su podijeljeni.

12:37 U Zenici vlada potpuna neizvjesnost. Podatak da članovi komisije nisu odlučili koja dva kandidata će ponuditi na glasanje članovima Izvršnog odbora ne obećava mnogo. Šta se dešava iza zatvorenih vrata Trening centra u Zenici, možemo samo nagađati. Sjednica Izvršnog odbora je u toku.

12:13 Završena je sjednica Komisije za izbor selektora. U ovim trenucima treba početi sjednica Izvršnog odbora NSBiH. Nije objavljeno koja imena idu na glasanje.

Proces izbora novog selektora nogometne reprezentacije BiH je počeo. U Zenici je u toku sastanak Komisije za izbor selektora na kojem bi članovi trebali odlučiti koja će dva od sedam kandidata, koji su ostali u igri, biti predloženi na glasanje članovima Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Mada su dobili zadatak da izdvoje samo dva imena nije isključeno da članovi Komisije predlože više imena.

Nakon ove sjednice u 12 sati bi trebala početi sjednica Izvršnog odbora na kojoj će pasti odluka o novom selektoru BiH.

Ko ima pravo glasa

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH odluku o novom selektoru donijet će 15 članova. To su:

Elvedin Begić (predsjednik), Darko Ljubojević, Ivan Beus (potpredsjednici), Ibrahim Adilagić, Muhamed Begagić, Begzudin Bektaš, Josip Bevanda, Senad Islam, Mato Jozić, Mile Kovačević, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Milorad Sofrenić i Zlatko Spasojević (članovi).