BIH

Trogodišnja Nejla Bajrić umrla na putu ka tuzlanskoj bolnici

Nakon smrti djeteta tužilac naredio obdukciju

S. ZAHIROVIĆ

12.12.2014

Trogodišnja Nejla Bajrić iz naselja Omerbegovača kod Brčkog umrla je prekjučer tokom transporta u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli, gdje je upućena nakon tretmana u brčanskoj bolnici.

Sumnjive okolnosti

- Dijete je dovezeno iz Brčkog sanitetskim vozilom i u pratnji medicinske sestre bez znakova života. Pokušana je reanimacija, ali, nažalost, nije dala rezultate - kazala je Ersija Aščerić-Mujedinović, portparol UKC-a Tuzla.

posmrtnica-nejla-bajric

Foto: (Osmrtnica trogodišnjakinje)

Članovi porodice Bajrić, skrhani bolom, izražavaju sumnju da je smrt nastupila zbog neadekvatnog tretmana u brčanskoj bolnici.

- Dijete je umrlo pod sumnjivim okolnostima i tužilac je naredio obdukciju. Nejla je imala temperaturu 37,5 i odvedena je u Bolnicu Brčko, odakle su je, nakon ljekarskog tretmana, uputili u Tuzlu, gdje je stigla mrtva. Poslali su je bez pratnje ljekara, samo s medicinskom sestrom - rekao je, uz uvjet anonimnosti, blizak rođak Nejlinih roditelja.

Bez detalja

Direktor Bolnice Brčko Dušan Stokić kazao nam je u telefonskom razgovoru da nije u mogućnosti govoriti o slučaju te da će više detalja biti poznato uskoro. Policija Distrikta Brčko upoznata je s cijelom pričom, a o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo.

halid-emkic

Foto: (Emkić: Preuzet ćemo dokumentaciju)

- Nakon što bude obavljena obdukcija, mi ćemo preuzeti medicinsku dokumentaciju i provjeriti ima li u ovom slučaju nečije odgovornosti. Shodno tome, poduzimat će se daljnje radnje - kazao je Halid Emkić, portparol policije Distrikta.