BIH

Mnogo je nezadovoljnih radom Tužilaštva BiH

Stavovi predstavnika političkih stranaka o Bramercovoj izjavi

Autor:A. L.

12.12.2014

Zamjerke na efikasnost u radu Tužilaštva BiH iznijeli su i predstavnici političkih stranaka. Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da Tužilaštvo mora pokazati da ima nepristrasan stav kada je riječ o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine.  

- Jednostrano optuživanje bilo koje strane u BiH i bavljenje marginalnim slučajevima doprinosi smanjenju ionako poljuljanog povjerenja građana u pravosuđe - kaže Prodanović.

prava-prava

Foto: Avaz (Prodanović, Osmanović, Franjičević i Bećirović: Ubrzati rad na istragama)

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović ističe da treba ubrzati rad na predmetima ratnih zločina.

- Onaj dio koji se odnosi na prostor gdje je počinjen ogroman zločin prema stanovništvu, u Srebrenici, Doboju, Prijedoru, tu je mali broj ljudi zahvaćen optužnicama. Mora se dublje i efikasnije ući u sve to - ističe Osmanović.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH Mato Franjičević podsjetio je na činjenicu da brojna udruženja koja djeluju u BiH često izražavaju nezadovoljstvo radom i efikasnošću Tužilaštva.

- Ja kao Hrvat mogu reći, iz neke hrvatske perspektive, da brojne udruge proistekle iz domovinskog rata izražavaju snažne rezerve prema načinu na koji djeluje Tužiteljstvo - kaže Franjičević.

Damir Bećirović, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF), ističe da treba obratiti pažnju i na kapacitet Tužilaštva.
 
- Ukoliko je potrebno, treba pojačati kapacitete Tužilaštva, a ne baviti se politikantstvom kad su u pitanju istrage o ratnim zločinima. To su osjetljive teme za nas i treba napraviti pomake - navodi Bećirović.  

Arnaut: Fokusirati se na rad

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Damir Arnaut rekao je za "Avaz" da najviše zabrinjava to što je Bramerc konstatirao da su "učinjena značajna ulaganja u izgradnju kapaciteta domaćih pravosudnih institucija, ali da još nema proporcionalnih rezultata".

damir-arnaut-za-avaz-02-is

Foto: I. Šebalj (Arnaut: Uložena značajna sredstva)

Također, prema njegovim riječima, brine i izjava da su, kada je riječ o Tužilaštvu BiH, „sredstva prisutna, ali da to mora pratiti volja da se ta sredstva koriste na najefikasniji način".

- Nadam se, stoga, da predstavnici vladajućih stranaka neće iskoristiti ove opravdane kritike da traže još novca za neefikasne institucije, već da će se konačno fokusirati na poboljšanje njihovog rada - poručio je Arnaut.