BIH

Srebrenik: Održana konferencija "Roditelji partneri u školi"

Uz podršku Misije OSCE-a u BiH

Autor:Osman Mujkić

10.12.2014

Udruženje vijeća škola i roditelja Tuzlanskog kantona, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, u prostorijama Prve osnovne škole u Srebreniku organiziralo je Općinsku konferenciju pod nazivom "Roditelji partneri u školi".

Predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i vijeća škola i roditelja iz svih osam osnovnih škola s područja ove općine razgovarali su o provođenju akcionih planova o ulozi roditelja u reformi obrazovanja.

Ovi planovi, već su pripremljeni i odnose se na na obrazovni proces s posebnim naglaskom na učešće roditelja, učenika i nastavnika u stvaranju prijateljskog okruženja.

U sklopu Općinske konferencije u Srebreniku, održana je i posebna radionica posvećena radu s izrazito nadarenim učenicima i djecom s posebnim potrebama, na kojoj je razgovarano o mogućnostima prepoznavanja specifičnih potreba ovih kategorija učenika.

Kako je istakao Nihad Mašić, službenik za obrazovanje u Uredu OSCE-a u Tuzli, ova međunarodna orgnizacija na ovaj način želi podstaknuti mehanizme za podršku članovima učeničkih, roditeljskih i nastanvičkih vijeća u unapređenju njihovih sposobnosti, te uspostaviti tješnju vezu između škola i roditelja.