BIH

SIPA uhapsila Nedžada Bajraktarevića, uposlenika Centralne banke zbog pronevjere 600.000 KM

Iz izvora bliskih Državnoj agenciji potvrđeno

Autor:M. AŠČIĆ

10.12.2014

Državna agencija za istrage zaštitu (SIPA) uhapsila je uposlenika Centralne banke zbog pronevjere više stotina hiljada maraka iz ove državne institucije, saznaje naš list.

Iz izvora bliski SIPA-i "Avaz" nezvanično saznaje da je uhapšen Nedžad Bajraktarević.

Iz Tužilaštva BiH stiglo je saopštenje u kojem se, između ostalog, kaže:

Po nalogu Tužilaštva BiH, provodi se opsežna istraga sa ciljem otkrivanja svih detalja vezanih za otuđenje  600.000 KM iz  Centralne banke BiH, za šta je osumnjičen službenik Centralne banke.

Službenik banke Nedžad Bajraktarević (1975), osumnjičen je da je zloupotrebom položaja referenta za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove (suključar) u Centralnoj banci i trezoru, počinio otuđenje  600.000 KM, u novčanicama u apoenima od 200 KM, u tri navrata, u periodu od 2012. do 2014.

Tužilac Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za navedenog osumnjičenog, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

- Osumnjičena osoba predata je Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 221. KZ BiH „Pronevjera u službi“. Navedena osoba sumnjiči se da je kao uposlenik Centralne banke BiH prisvojila više stotina hiljada KM. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo prekjučer su na licu mjesta izvršili uviđaj nakon čega su lišili slobode osobu inicijala N.B., koju su, radi daljeg postupanja, preuzeli policijski službenici SIPA-e.

Državna agencija za istrage i zaštitu očekuje izdavanje naredbi Suda BiH za pretresе na određenim lokacijama, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. SIPA nastavlja aktivnosti na ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i rasvjetljavanja cijelog slučaja, kaže se u saopštenju SIPA-e.

Iz Centralne banke BiH danas su se oglasili saopćenjem u kojem stoji:

"U okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, primjenom sistema interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrđen je manjak u iznosu od 600.000 KM.

kozaric-kemal-guverner-centralne-banke-21-10-2014-7

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identifikovan počinilac N.B. koji je priznao učinjeno djelo i predat SIPA-i na dalji postupak. U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendovao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.

Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča. S obzirom na to da je istraga u toku, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije u mogućnosti davati dalje informacije."