BIZNIS

Izabrani najznačajniji investitori za BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH

E.D.Š.

9.12.2014

Promovisati, podstaknuti i pozitivno govoriti o stranim investicijama u BiH, ciljevi su manifestacije „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2013“, koja je održana danas u Sarajevu. Organizator je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

"U 2013. godini najznačajnije investicije su bile iz Velike Britanije, Austrije, Srbije i Njemačke. Ukoliko posmatramo period od prvih šest mjeseci najznačajnije su iz Rusije, Srbije, Austrije. Kada analiziramo ukupne strane investicije u BiH, najviše su resursno orijentisane i na tržište. Ono čime nisu zadovoljni jeste kompleksna administracija, procedure, neusaglašeni zakoni na svim nivoima vlasti", kazala je novinarima direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH Jelica Grujić.

Preduzeće EFT Rudnik i termoelektrana Stanari Doboj je izabrano za najznačajnijeg investitora u kategoriji „Greenfield“, dok je G-Petrol d.o.o. Sarajevo proglašen najznačajnijim investitorom u kategoriji akvizicija/privatizacija.

U kategoriji otvaranja novih radnih mjesta izabrana je Napco Beds Factory d.o.o. Petrovo, dok je firma Interwork d.o.o. Bosanski Petrovac, najznačajniji investitor u kategoriji zajedničko ulaganje.