BIH

"ArcelorMittalu" Zenica istekle četiri, pri kraju još pet okolinskih dozvola!

Sastanak o zagađenju u ZDK-u

V. B.

9.12.2014

Na zahtjev Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan je sastanak o zagađenju u ZDK-u , na kojem su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša, Federalne inspekcije, Hidrometeorološkog zavoda, kao i Fonda za okoliš FBiH.

Kako je istakla resorna ministrica Vlade FBiH Branka Đurić, tema je bila i komapnija "ArcelorMittal" Zenica (AMZ), kojoj su istekle četiri okolinske dozvole, a još pet će ih isteći krajem mjeseca. Da li će biti produžene, te da li će biti pojedinačne za pogone ili integralna, ističe Đurić, zavisi od AMZ-a.

- Trebao bi biti zahtjev za integralnu dozvolu - kaže Đurić, koja dodaje da se ne može dozvoliti da zagađivači rade isto i plaćaju samo kazne.

Frapantan je podatak koji je iznijela Tatjana Kapetanović iz Fonda za zaštitu okoliša o emisijma sumpordioksida (SO2) iz pogona „Koksara“ prošle godine emitirao samo 557 tona, a 2012. godine čak 2842 tone.

tatjana-kapetanovic-2

Kapetanović: Podaci izazavaju sumnju u validnost

- AMZ je na vrijeme dostavio izvještaj, ali podaci izazavaju sumnju u validnost. Za Koksaru je 80 posto, a na Energetici 70 posto smanjenja sumpordioksida. Nama ti argumenti nisu bili zadovoljavajući i komentare smo dostavili Inspekciji i Ministarstvu FBiH, da zajednički pokušamo donijeti stav - kaže Kapetanović.

On ističe da Fond ne želi obračunati više od 50 posto manju naknadu za AMZ, kako su oni tražili u svom zahtjevu.

AMZ samo uzima dozvoljeno

Zanimljivo je kako sarajevska firma "Dvokut", angažirana od AMZ-a, isti posao mjerenja emisija radi i za Grad Zenicu, što je apsurdna situacija.

- Imamo problem zato što nemamo neovisan referentni Centar za mjerenje zraka. U Tetovu je, recimo, za 30 posto veće zagađenje nego prošle godine, a AMZ prijavljuje 70-80 posto manje emisija - kaže premijer ZDK-a Munib Husejnagić, koji dodaje da su i iz općinske komisije bili zatečeni prezentiranim podacima.

Žalosno je, kaže on, da sve podatke aminuju stručnjaci iz Zenice, a AMZ, složio se s nama, samo radi što mu je dozvoljeno. AMZ je, kaže Husejnagić, platio za 2012. samo 500.000 KM, a, recimo, Termoelektrana Kakanj 3.000.000 KM.