BIH

Bez donacija roditelja i firmi, mnoge škole bile bi zatvorene

ALARMANTNO Vlada na čelu sa SDA urušava sistem obrazovanja u KS

Autor:F. NUMANOVIĆ

8.12.2014

Osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo ostale su bez materijala za rad, a direktore, nastavnike i profesore Vlada KS, koju predvode ministri iz Stranke demokratske akcije, ostavila je da se sami snalaze za odvijanje nastave, sekcija i drugih aktivnosti. Kako nam je rečno, u većini škola radi se u vrlo teškim uvjetima, a da sistem iole normalno funkcionira, zaslužni su direktori, koji traže donacije sa svih strana.

Nastavni materijal

U Osnovnoj školi “Isak Samokovlija”, prema riječima direktora Kenana Vučijaka, morali su se uključiti i roditelji, koji kupuju nastavni materijal.  

kenan-vucijak1

Foto: Avaz (Vučijak: Bez podrške)

- Tražili smo donacije od privatnih firmi, ali i od roditelja koji su razumjeli situaciju pa su nam kupovali papir, hamer papir i još neki školski materijal. Bliži se kraj prvog polugodišta i nekako smo se snašli, a upitno je kako će se odvijati drugo polugodište. Ove godine podrška Kantona potpuno je izostala – kazao je Vučijak.

Ni direktor OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Hamza Dobrača nije zadovoljan stavom Vlade KS i vršioca dužnosti premijera i ministra finansija Muhameda Kozadre (SDA) prema obrazovanju. Kaže da škola duguje dobavljačima skoro 50.000 KM za nastavni materijal!?

hamza-dobraca

Foto: Avaz (Dobrača: Ruše sistem)

- Dobivali smo u toku godine nešto donacija, ali Ministarstvo finansija KS nije isplatilo ni feninga. Činjenica je da sredstava za obrazovanje nema, ali i ono što ima, nije dobro raspoređeno. Ovako se samo ruši sistem obrazovanja – upozorio je Dobrača.

faruk-beslic

Foto: Avaz (Bešlić: Prekidaju ugovore)

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić kazao nam je da je kriza nastala i zbog raspoređivanja novca u budžetu, gdje je Vladi prioritet bila isplata plaća, dok škole dobavljačima duguju najmanje po 10.000 KM.

Plaćaju pribor

- Dobavljači sa školama prekidaju ugovore i obustavljaju isporuku papira i drugog nastavnog materijala. U osnovnim školama, učenici za izradu prezentacija sami donose materijal, a roditelji plaćaju pribor. Problem je i u srednjim školama, gdje nedostaje svih vrsta materijala – dodao je Bešlić.

Ne smiju štedjeti na djeci

amela-penava

Foto: Avaz (Penava: Pojavile se vaške)

Predsjednica Vijeća roditelja osnovnih škola KS Amela Penava kazala nam je da su se obraćali Vladi KS i resornom ministarstvu i tražili da ne štede novac na obrazovanju.

- U školama se pojavljuju vaške, šuga i druge zaraze, jer nemamo sredstava za higijenu. To se treba kroz sistem riješiti, a ne da roditelji daju novac, pogotovo zato što neka djeca nemaju za užine i od takvih učenika se ne može očekivati da donose materijal. Vlada mora riješiti problem, a ne štedjeti na djeci – upozorava Penava.