BIH

Optužbe protiv ideologa Muslimanskog bratstva: Interpol traži El-Karadavija!

Crvena potjernica

Autor:A. DUČIĆ

8.12.2014

Na zvaničnoj internet-stranici Interpola objavljena je crvena potjernica za egipatskim šejhom Jusufom el-Karadavijem, predsjednikom Svjetske unije islamskih učenjaka te čelnikom Evropskog vijeća za fetve.

Na Interpolovoj internet-stranici obavljeno je da je 88-godišnji El-Karadavi optužen za saglasnost, poticanje i pomaganje u počinjenju ubistava na međunarodnom planu, zatim za pomaganje zatvorenicima u bijegu iz zatvora, poticanje na podmetanje požara, razbojništva i krađe. Navedeno je da El-Karadavija potražuje egipatsko pravosuđe radi procesuiranja, odnosno služenja kazne.

Evropske sile

Još u septembru prošle godine Hišam Berekat, glavni egipatski državni tužilac, podigao je optužnicu protiv šejha El-Karadavija zbog izdaje države, poticaja na ubistva i anarhiju te je od zapadnih država tražena pomoć za njegovo izručenje.

Raspisivanje crvene potjernice za El-Karadavijem podrazumijeva obavezu države u kojoj se on nalazi da ga uhapsi, odredi mu pritvor te, na zahtjev Interpola, izruči državi koja ga potražuje, u ovom slučaju Egiptu.

Ovu informaciju jučer su prenijeli brojni mediji diljem svijeta.

El-Karadavi je optužen da je pripadao Muslimanskom bratstvu u Egiptu, čije su pristalice, s bivšim svrgnutim egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem na čelu, u toku ove godine doživjele brojne smrtne presude zbog odgovornosti za masovna ubistva i krvoprolića. Muslimansko bratstvo je proglašeno terorističkom organizacijom.

Interpolova potjernica za El-Karadavijem baca sjenu na BiH, i to prvenstveno zbog ponašanja aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA.

Četiri prsta

Naime, zanemarujući interese svoje zemlje, Izetbegović je početkom godine primio delegaciju Muslimanskog bratstva i tom prilikom je usred zgrade Predsjedništva BiH podigao četiri prsta u znak podrške!

mapa

Foto: Agencije (BiH na mapi Muslimanskog bratstva)

Ovaj njegov čin proglašen je velikim diplomatskim incidentom, a ministarstvo vanjskih poslova Egipta uručilo je protest otpravniku Ambasade BiH u Kairu Muhamedu Čengiću zbog diplomatskog skandala bošnjačkog člana Predsjedništva.

Izetbegovićev čin u Egiptu je protumačen kao podrška terorističkoj organizaciji u otporu prema državnim vlastima. To je za posljedicu imalo da je BiH označena na mapi Muslimanskog bratstva kao država u kojoj ova teroristička organizacija navodno ima podršku.

Nepoželjan u Velikoj Britaniji i Francuskoj

El-Karadavija su dvije evropske sile, a riječ je o Velikoj Britaniji i Francuskoj, još ranije proglasile nepoželjnom osobom. U Britaniji mu je 2008. godine uskraćena posjeta s obrazloženjem da je nastojao opravdati akte terorističkog nasilja ili širiti stavove koji bi mogli potaknuti međuvjersko nasilje.

bakir

Foto: Arhiv (Izetbegović s delegacijom Muslimanskog bratstva: Izazvao diplomatski skandal)

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) iz sličnih razloga mu je 2012. godine uskratio dobrodošlicu.