BIH

Danas suđenje sestrama koje su Mostar zavile u crno!

MALVERZACIJE Prošle skoro četiri godine od nezapamćene prevare

M. SMAJKIĆ

8.12.2014

Ž7 = Droce: Obustavljen proces #semsa droce#

Slučaj koji je skoro prije četiri godine u najvećem gradu na Neretvi danima bio top priča, kada su Selma Husić, koja je radila u Mikrokreditnoj organizaciji LOK, i njena sestra Tajma Gosto kao nosioce kredita ili žirante oštetile brojne Mostarce, zanimljivo, tek bi se danas trebao početi raspetljavati, s obzirom na to da je na Općinskom sudu Mostar zakazana glavna rasprava.

Mijenjale advokate

Iako je tadašnja kantonalna tužiteljica Tatjana Prcović istražni postupak provodila više od godinu, optužnicu je proslijedila Općinskom sudu Mostar 21. septembra 2011., ali s dosta manjkavosti, kako nam je potvrđeno u ovoj pravosudnoj instituciji.
Nakon što je optužnica vraćena u Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona na doradu, konačno je potvrđena 7. oktobra 2011., a 18 dana kasnije uslijedilo je ročište za izjašnjenje o krivici.

- Obje su se izjasnile da nisu krive, a predmet je isti dan upućen u daljnju proceduru. U međuvremenu je predmet dodijeljen tužitelju Mirku Miličeviću, koji je zatražio odgodu, a u dva navrata su optužene mijenjale advokate, odnosno, bilo je i nekih otkazivanja punomoći, tako da je sve to utjecalo da se slučaj oduži. Ali, evo, zakazana je glavna rasprava - kazao nam je Marin Zadrić, predsjednik Općinskog suda Mostar.

marin-zadric

Foto: Avaz (Zadrić: Dosta manjkavosti)

Prema optužnici, sestre se terete za produženo krivično djelo prevara te krivotvorenje isprava, a Husić, također, i za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Tužilac Miličević nam je kazao da su Husić i Gosto u jednom momentu, posredstvom advokata, htjele s Tužilaštvom sklopiti sporazum.

- Kada im je ponuđeno priznanje krivice i da vrate novac, one su to odbile. Ne znam šta su htjele i podrazumijevale pod tim, ali to je, uistinu, bio minimum ispod kojeg nismo mogli ići - otkrio nam je Miličević, dodavši da vjeruje da će uskoro biti okončan ovaj proces.

Upravo je odugovlačenje sudskog procesa brojne oštećene nagnalo, kako nam je kazala jedna od njih (podaci poznati redakciji), da dignu ruke od svega.

Tražiti urgenciju

- Znate kako je kad su u cijelu priču upetljani rodbina, prijatelji, poznanici, a većini se rate još odbijaju. Jedan oštećeni je nedavno namjeravao od advokata Droce zatražiti urgenciju, jer mu je krajnje neizdržljivo postalo plaćati rate na ukupan kredit od 30.000 KM od LOK-a, što jedna mikrokreditna organizacija nije mogla ni dati. Jer "čist" mu je predmet, na dokumentima se jasno vide tragovi od korektora. Neki su već otplatili i čitav iznos za koji su prevareni, ali, opet, nadamo se pozitivnom ishodu - kazala nam je ova Mostarka.

Slučaj i u Sarajevu

Advokat Šemsa Droce zastupa oštećene u zajedničkoj tužbi protiv LOK-a. Kratko nam je kazala da je ovaj postupak, koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu, obustavljen do konačne presude na Općinskom sudu Mostar.