BIH

Mrtva utrka za predsjednika SDP-a: Nikšić i Bešlagić idu u drugi krug

Treći vanredni kongres Socijaldemokratske partije

A. Dučić

6.12.2014

01:40 Upravo su objavljeni rezultati glasanja u prvom krugu. Nermin Nikšić je dobio 231 glas, Selim Bešlagić 207, Svetozar Pudarić 36, Mirko Pejanović 19, te Besima Borić 15. U toku je drugi krug glasanja, a uporedo se broje glasovi za Glavni i Nadzorni odbor.

01:20 Kako se može saznati na licu mjesta prema prebrojanim glasovima za predsjednika SDP-a kandidati Selim Bešlagić i Nermin Nikšić ići će u drugi krug. To znači da će delegati ponovo glasati za predsjednika ove stranke s tim da će se morati opredjeliti za jedan od ova dva kandidata. Naime, utvrđeno je da nijedan od pet kandidata koji su bili u utrci za čelnika stranke nije imao dovoljan broj glasova da pobijedi u prvom krugu prebrojavanja glasova

00:45 Kongres SDP-a usvojio je izmjene statuta prema kojem će se ubuduće predsjednik SDP-a, ali i čelnici svih ogranaka stranke birati po principu „jedan čovjek jedan glas“. To znači da će svaki član stranke moći glasati za predsjednika SDP-a, a što će se, kako je najavljeno, provesti već do narednog redovnog kongresa koji se treba održati nakasnije godinu dana prije lokalnih izbora.

00:00 Okončano je glasanje za predsjednika i rukovodstvo SDP-a. Sada slijedi proces prebrojavanja glasova, a s obzirom na činjenicu da je više od 550 delegata koliko je glasalo imalo mogućnost da zaokruži 50 i više kandidata za Glavni odbor cijeni se da bi proces prebrojavanja moga trajati satima.

Za to vrijeme traje diskusija o izmjenama statuta. Tokom dosadašnjeg toka rasprave bilo je dosta uloženih amandmana. Nakon toga bi se kongres trebao izjasniti o sporazumu o ujedinjenju SDP-a i USD-a.

21:55 Uporedo s procesom glasanja za predsjednika, članova Glavnog odbora, te Nadzornog odbora SDP-a, traje diskusija o izmjenama statuta ove stranke. Prema nekim procjenama, proces glasanja i prebrojavanja će trajati satima odnosno neće biti gotov prije ponoći.

19:30 Obraćanjem Pudarića završeni su govori kandidata za predsjednika SDP-a na Vanrednom kongresu te stranke u Sarajevu, a nakon pauze uslijedit će glasanje.

19:10 Svetozar Pudarić je rekao da članstvo SDP-a sa ovim kongresom dokazuje "da smo se digli“.

- Predsjednik SDP-a je najodgovornija osoba koja je lice partije, ali i onaj koji ima obavezu da obezbijedi jedinstvo djelovanja svih organa i cjelokupne organizacije – rekao je Pudarić.

Istakao je da podržava svako rješenje koje će osigurati da niti jedan član SDP-a ne bude isključen iz direktnog učešća u izbornom procesu.

- Jesmo i ostajemo oni koji su partneri svima koji su na principima solidarnosti, jednakosti i pravde spremn graditi BiH na temeljima ZAVNOBIH-a – poručio je on.

19:00 Jedan od kandidata za predsjednika SDP-a Mirko Pejanović u svom obraćanju kongresu je kazao da se jedan razlog izbornog kraha stranke u tehnokratsko - birokratskom metodu vođenja stranke, te odvojenosti rukovodstva od članstva.

- Drugi uzrok izbornog kraha vidi se u odluci vrha stranke da promijeni koalicione partnere tokom mandata 2010 - 2014. Sljedeći uzrok je akumulacija stranačkih funkcija i funkcija u izvršnoj vlasti u istim osobama – kazao je on.

Naveo je i da su članstvo SDP-a kao i demokratska javnost očekivali da će nakon izbora rukovodstvo stranke podnijeti ostavke.

- Zašto sam prihvatio kandidaturu? Želim kritičko mišljenje članstva oblikovati u akciju za preokret i promjene unutar SDP-a. Afirmisati vrijednosti člana SDP-a u bh. društvu – kazao je Pejanović završivši svoj govor sa „"Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

18:40 Nermin Nikšić je rekao da se danas odlučuje hoće li biti bratstva i jedinstva i normalne BiH.

- Pred nama je težak period jer na vlast dolaze snage koje su uzrokovale sve probleme u kojima se danas nalazimo. Ja ne vjerujem da su se oni promijenili. U narednih devet mjeseci moramo provesti duboku reviziju članstva. Alternativa je urušavanje partije. Ovo je prilika da počnemo vraćati povjerenje unutar nas – kazao je on.

Poručio je kolegama "nemojte da preko medija iznosimo nešto što nikada nismo rekli unutar partije“. Rekao je i da se "nismo dovoljno bavili partijom, ja to kao premijer nisam mogao, nisam imao ni dovoljno vremena ni dovoljno snage".

- Ali da nije bilo SDP-a u protekle četiri godine u vlasti pitanje je šta bi bilo sa ekonomijom u BiH. To što neke stranke obećavaju narodu o otvaranju radnih mjesta mi smo već uradili. Kažnjeni smo jer smo vodili odgovornu politiku – rekao je on.

Na kraju govora je rekao da je četiri godine doživio niz niskih napada na njega i njegovu porodicu. S tim u vezi obratio se Bešlagiću kazavši mu "sada smo vidjeli kako izgleda kada te tvoji napadaju.  - Izgovorio si toliko laži da mi se čine da je to više nego svi moji neprijatelji - kazao je Nikšić.

18:15 Besima Borić je rekla da su glasači na izborima potvrdili da se SDP pretvorio u marginalnu stranku.

- Dosta je bilo političke demagogije i isprazne retorike. Jesmo li ikada otvoreno govorili o aferama za koje su optuživani naši ljudi. Dok nas je javnost opominjala, mi smo šutjeli i govorili o drugim stvarima. Nismo na pravi način podržali radničke i građanske demonstracije. Moramo preispitati zašto nas kritikuju sa svih strana, od međunarodne zajednice, akademske zajednice, nevladinog sektora, do medija – kazala je Borić.

18:05 Kandidati za predsjednika SDP-a obraćaju se delegatima kongresa.

Selim Bešlagić se prvo rečenicom našalio poručivši lideru SDP-a „Hvala Zlatko što si našao da sam ja taj ko bi mogao biti pravi kandidat“.

- Krizno rukovodstvo ima zadatak da pokuša nešto da spasi stranku. Nepoštovanje statuta je bio razlog pada. Ja Selim Bešlagić ne želim biti lider nego jedan od nas koji će pokušati da nađe pravi put za SDP. Potrebni su potezi koji će stabilizirati stranku, da se oni koji su napustili SDP vrate u stranku – poručio je Bešlagić.

Rekao je da se u statut mora ugraditi institut ostavke kao moralnog čina za sve funkcije unutar partijskog sistema.

- Otkako sam otišao u penziju moram reći da sam iz stranke izbačen kao trinaesto prase. Da nisam član Glavnog odbora ne bih znao ni šta se dešava u partiji. Jesam star, ali za ovo imam godinu dana da poginem – poručio je Bešlagić.

16:20 - Na kongresu SDP-a u toku je diskusija delegata. Mnogi od njih ne štede na kritici upućenoj rukovodstvu stranke i njenog predsjednika. Ima međutim i onih koji brane Lagumdžiju.

Članica SDP-a Živka Kurtić iz Banovića kazala je da članovi ove organizacije smatraju da su prevareni. 

- Zašto je dozvoljeno da SDA Banovići bude toliko jaka, a SDP-ova organizacija bude toliko slaba – upitala je ona.

Anto Domazet je kazao da Zlatka doživljava kao veliog intelektulaca i čovjeka koji se velikom energijom zalagao za SDP.

- Međutim on kao predsjednik nesumnjivo snosi najveću odgovornost za poraz – kazao je on.

Član Glavnog odbora SDP-a Hakija Meholjić iz Srebrenice je rekao da "riba smrdi od glave, ali čisti se od repa". On je, naime, stao u odbranu Lagumdžije, kazavši da nije u redu da se samo on napada.

- Ponosan sam sam na mog predsjednika Zlatka Lagumdžiju. Nije nikada obrukao ni SDP ni BiH. Zlatko je moj predsjednik dok sam živ – rekao je on.

14:06 - Još aktuelni predsjednik Zlatko Lagumdžija upravo je održao referat o stanju u SDP-u, te o uzorcima i posljedicama poraza na proteklim izborima. On se delegatima SDP-a obratio rečenicom: "Doživjeli smo poraz!".

Kazao je da je poraz nastao i zbog toga "što se neki od nas nisu borili za pobjedu". U vrlo oštrom tonu ukazao je na odgovornost onih članova SDP-a za koje je kazao da su u proteklo vrijeme napadali njega i rukovodstvo stranke, a da zapravo nikakvu odgovornost nisu preuzimali sami.  

- Jadno izgledaju dugogodišni članovi SDP-a koji u posljednje vrijeme o rukovodstvu pričaju kao da ništa sa njim nisu imali. U SDP- u se namnožila lažna kasta stručnjaka koji misle da su sposobni, a ustvari nisu. Oni nisu lavovi već penzioneri koji hoće da se uguraju u strukture pa me zbog toga i napadaju, kazao je Lagumdžija.

Dalje je naveo da u SDP-u "postoje mnoge lažne face koje bez SDP-a ne bi bile ništa, a sada gledaju kako da se prodaju pobjednicima govoreći da je svako kriv, samo da oni nisu".

- Sad nam ne trebaju nikakvi koji su se ufurali, već pravi, staložen predsjednik. Vjerujem da od ovih pet kandidata imamo jednog. Neću vam reći ko je, ali vjerujem da to svako zna, izjavio je Lagumdžija.

zlatko

Lagumdžija: Napadaju me ne lavovi, već penzioneri

Nakon govora predsjednika SDP-a predviđeno je predstavljanje izvještaja o provedenim općim izborima, zatim završna obraćanja kandidata za predsjenika SDP-a nakon čega će uslijediti izbor organa ove stranke.

Po dnevnom redu nakon toga je predviđeno iznošenje prijedloga izmjena statuta, zatim odluka o prihvatanju sporazuma o ujedinjenu SDP-a i USD-a, nakon čega će uslijediti glasanje za novog predsjednika.  

sala

Počeo Treći vanredni kongres Socijaldemokratske partije - SDP, intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i Internacionale.

Aktuelni predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kratko je pozdravio prisutne i pozvao na odavanje počasti članovima SDP-a koji su preminuli u periodu između dva kongresa.

Na ovom kongresu bit će izabrani novi predsjednik i rukovodstvo ove stranke.

Pojedini kandidati za novog predsjednika SDP-a dali su izjave za medije u kojima su izrazili svoja očekivanja od današnjeg kongresa.

Jedan od njih Nermin Nikšić kazao je kako nije došao da izgubi. Zanimljivo je da se on obrušio na medije koji su, kako je rekao, "pljuvali po kandidatima ali i po stranci".

- Svaka priča da su članovi SDP-a i delegati kongresa izmanipulisani predstavlja vrijeđanje ove stranke, rekao je Nikšić.

Selim Bešalgić je izjavio da kandidati trebaju razmisliti svojom glavom za koga će glasati.

-Treba smiriti strasti, a onoga ko na kraju bude izabran, ja ću podržati. Mislim da nam je važnije graditi povjerenje unutar stranke ali i sa drugima, rekao je Bešlagić.

Besima Borić je rekla kako se stranka prije svega treba suočiti sa krizom u koju je upala.

- Moramo se okrenuti članstvu, vratiti mu povjerenje u političku aktivnost, te omogućiti da odlučuje o daljim kretanjima SDP-a.

pauza

Inače, u utrci, koja se odvija u sjeni sumnji u režiranost izbora, nalazi se pet kandidata: Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović. Prema očekivanjima, najviše šanse ima aktuelni premijer FBiH Nermin Nikšić.

Također, između 246 kandidata bit će izabran novi sastav Glavnog odbora, koji treba imati 121 člana, dok je 21 kandidat u utrci za Nadzorni odbor. Potom bi trebao biti razmatran prijedlog izmjena Statuta. Kako je saopćeno iz SDP-a, na kongresu će biti 558 delegata i 130 gostiju.

Današnji događaj bit će kulminacija velikih previranja unutar stranke kojima je bh. javnost svjedočila u periodu nakon izbora. SDP je, naime, doživio nezapamćeni izborni krah, s obzirom na to da je broj glasača stranke pobjednice iz 2010. godine smanjen za više od tri puta.

Najviše kritika pretrpjelo je uže rukovodstvo stranke s predsjednikom Zlatkom Lagumdžije na čelu, kojem je spočitavano mnogo toga, od pohlepe i avanturizma za vrijeme vlasti pa do nedostatka moralne odgovornosti zbog nepodnošenja ostavki nakon izbornog fijaska.

Dosadašnji predsjednik Zlatko Lagumdžija već je 17 godina na čelu SDP-a i još nije potpuno jasno hoće li nakon ovog kongresa ostati u političkom životu i, možda, iz sjene upravljati strankom.