BIZNIS

Ugroženi bankarski i privredni sistem

Propast "Bobar banke" pokrenula lavinu

E. M.

5.12.2014

Nakon uvođenja prinudne uprave u "Bobar banku" i izvjesne propasti ove banke, koja je bila miljenik entitetske vlasti, cijela bijeljinska regija ovih dana trpi posljedice. Blokirani su svi depoziti, kao i računi mnogih fizičkih i pravnih lica u ovom dijelu BiH, a nema ni isplate penzija niti podsticaja za poljoprivrednike.

Najveći teret

Prema informacijama koje kruže Semberijom, predviđa se sličan krah "Pavlović banke", pa čak i "Nove banke", koja je izvorno nastala u Bijeljini, ali je sjedište poslije preseljeno u Banju Luku.

- Pokrenut je stampedo i neće samo "Bobar banka" biti ovakve sudbine. Ne radi se samo o gubicima od 20 miliona KM nego predviđam čak i 100 miliona KM štete. Finansijski sistem je kao kula od karata, ruši se kada se jedna karta izvuče. Ipak, vidjet ćemo šta će se desiti ovih dana - kaže društveni analitičar Gavrilo Antonić.

U međuvremenu, "Pavlović banka" postepeno ostaje bez novca, jer građani u panici povlače depozite. Oglasio se i direktor te banke Aleksandar Vićanović.

- Kruže glasine, negativne priče, a najveći teret snose banke u Semberiji. Nema razloga za bilo kakvu paniku, jer "Pavlović banka" ima visok nivo likvidnosti - kazao je on.

Nesigurni klijenti

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore RS, ističe da poremećaj ovakvog tipa svakako izaziva posljedice u privredi te dodatnu nesigurnost kod klijenata banaka.

- Privrednici još nemaju potpune informacije o tome šta je stvarni razlog za uvođenje prinudne uprave. Banke trebaju biti stabilizatori ukupnog poslovanja i zato je važno šta će se dalje dešavati u ovom sektoru - kazao je Vidić.

Zapošljavaju 1.100 radnika

Poslovanje "Bobar banke" u direktnoj je vezi sa poslovanjem većeg broja preduzeća u Semberiji. Posebno je zanimljivo šta će se desiti s firmama "Bobar grupacije", koja zapošljava 1.100 radnika, a vezana je uz banku kojoj je predviđena propast. Sve bi trebalo biti poznato u naredna dva mjeseca, kada tim Agencije za bankarstvo RS završi posao.