BIH

SRAMOTNO Šešelj traži penziju od BiH!

U Federalnom institutu procijenili da je invalid

Autor:B. TURKOVIĆ

5.12.2014

Na osnovu radnog staža na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, s kojeg je izbačen zbog nacionalizma, haški optuženik i četnički vojvoda Vojislav Šešelj zatražio je invalidsku penziju u BiH, tačnije od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u ovoj instituciji.

Domaći stručnjaci

Zijad Krnjić, direktor Zavoda, kazao nam je da je zahtjev došao prije nego što je Šešelj pušten na privremenu slobodu. Navodnu invalidnost prve kategorije utvrdila je beogradska ljekarska komisija još dok je zločinac bio u Hagu. U ovakvim slučajevima, kada nalaz dolazi iz inozemstva, invalidnost moraju potvrditi i domaći stručnjaci, što su u ovom slučaju i učinili u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH.

zgrada-zavoda-pio-mio

PIO: Zahtjev će vjerovatno završiti na sudu

- Ne znam kojim su tehnikama vještačili, ali ga je beogradska komisija proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na penziju. Federalni institut potvrdio je to vještačenje, iako ni na koji način nisu učestvovali u njemu. Mi smo vještačenje osporili, jer se invalidnost utvrđuje u odnosu na posljednje radno mjesto i mogućnost obavljanja poslova, znači u njegovom slučaju asistenta na FPN-u. Vjerovatno ćemo završiti na sudu, ali smatrali smo da u našem institutu nisu trebali slijepo prepisati beogradski nalaz. S obzirom na aktivnosti koje ima sada u Beogradu, vidno je da nije invalid prve kategorije - kaže Krnjić.

Zijad Hadžiomerović, čelnik Instituta, inače član Predsjedništva SDA i predsjednik Gradskog odbora ove stranke Mostar, kazao nam je da su njihovi stručnjaci potvrdili Šešeljevu invalidnost prvog stepena. Kako je naveo, na osnovu konvencija i ugovora koje su dužni poštovati, Šešeljev predmet došao je na „usaglašavanje“.

Tajni podaci

- To usaglašavanje radi se sa svim državama i bez pregleda. Znači, potvrđuje se na osnovu dijagnoze i dokumentacije koja se dostavi. Njegova dokumentacija vrlo je obimna, ali o njoj ja ne mogu govoriti, jer je to tajna, zaštićena Zakonom o zaštiti podataka. Na njegovom predmetu radila su dva ljekarska tima, dokumentacija je prihvaćena po našem pravilniku. Nema tu ništa subjektivno, radili smo maksimalno profesionalno, bez obzira na ime i prezime, mi se ne možemo prema tome određivati - ističe Hadžioemerović.

Uznapredovani karcinom

Šešelj boluje od uznapredovanog karcinoma, a ljekari razmišljaju i o operaciji na jetri. Doktor Milovan Bojić, koji koordinira rad ljekarskog konzilija, kaže da se odluka o daljnjim koracima u liječenju Šešelja, koji je iz Haškog tribunala na privremenu slobodu pušten zbog raka debelog crijeva i metastaza na jetri, očekuje u narednih sedam dana. On je za "Politiku" naveo da nema ništa tajnovito u Šešeljevom liječenju, da su utrostručene vrijednosti tumor-markera i da Šešelj ima dvije metastaze na jetri, a nađena su nova četiri polipa na debelom crijevu, od kojih je jedan karcinom.

Inače, Šešelj je najavio da njegova stranka priprema prikupljanje potpisa za razrješenje dužnosti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.