BIH

Ramić: Podsjećamo Ivanovića i sve Ivanoviće da je ponižavanje žrtava silovanja ravno zločinu

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK)

(Dž. Č.)

4.12.2014

Povodom komentara srbijanskog voditelja Ivana Ivanovića koji je uvrijedio žrtve silovanja u agresiji i genocidu protiv Bosne i Hercegovine oglasio se i profesor Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida. 

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) je u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida protiv BiH informisao mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu o sramnom i anticivilizacijskom ponižavanju od strane ovog srbijanskog voditelja.

- U nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje je bilo kvalificirano kao ratni zločin. Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije (MKTJ) je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin. Silovanja, prije svega Bošnjakinja, u BiH su predstavljala zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile i zato što su imala karakteristike porobljavanja. Tako su seksualni zločini prvi put u historiji međunarodnog prava tretirani kao najozbiljniji zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata - navodi se u pismu navedenim organizacijama i zajednicama.

Istovremeno MKTJ je pravno razjasnio što znači seksualno porobljavanje. Istaknuti su sljedeći elemente porobljavanja: činjenica da su Bošnjakinje bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi uključujući kuhanje i čišćenje, da su srpski vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugim na silovanje, te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima.

Kako navodi Ramić, prema mišljenju srbijanskog voditelja, žrtve silovanja, odnosno žrtve agresije i genocida u BiH nemaju pravo, s obzirom kako je rekao da je rat gotov,  više ni govoriti istinu o njemu i njegovim posljedicama niti tražiti pravdu za žrtve tih najvećih zločina poslije holokausta u Evropi.

- Podsjećamo Ivanovića i sve Ivanoviće da ponižavanje žrtava silovanja, odnosno žrtava agresije i genocida je ravno zločinu, ravno prizivanju novih zločina, udar na istinu i pravdu. Mi nastavljamo našu borbu za istinu o agresiji i genocidu u BiH i pravdu za žrtve tih zločina, ne u ime osvete već u ime bolje budućnosti kako BiH, tako i čovjeka i civilizacije uopšte. Sastavni dio naše borbe je i borba protiv onih koji negiraju najveće zločine poslije holokausta u Evropi i borba protiv onih koji ponižavaju žrtve tih zločina - kazao je Ramić.