BIH

Vogel: Bh. političari ne žele reforme; Stiglmayer: Posljednja prilika za BiH

Analitičari o predstojećoj posjeti Mogherini i Hahn BiH

Autor:S. NUMANOVIĆ

4.12.2014

- Političari u Bosni i Hercegovini stalno ponavljaju kako žele voditi državu u EU, a EU stalno sluša njihova obećanja. Ali, čak i najmanji reformski potez izgleda da nije moguć jer politički lideri ne žele prepustiti i najmanji dio vlasti koju imaju. Plus, bili kakva reforma potkopava njihovu moć. Dejton je osigirao da kvazi-stalna politička klasa političara i partija bude na vlasti već 20 godina i oni nemaju ama baš nikakav interes da mijenjaju sistem koji im je omogući pozicije i vlast - smatra politički analitičar iz Brisela Toby Vogel.

Ocjenjujući situaciju u BiH pred dolazak šefice evropske diplomatije i zamjenice predsjednika Evropske komisije Federice Mogherini i komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, Vogel kaže da aktuelni vlastodršci koriste političke položaje kako bi „pristupili javnim fondovima i imenovali svoje sljedbenike na ključne pozicije u javnim i polu-javnim preduzećima".

Promjena pristupa

- Politički aparatus EU u Briselu odbijaju prihvatiti spoznaju takve situacije u BiH jer bi logični zahtjev bio da se takav pristup promijeni. Umjesto toga, EU će radije sarađivati s liderima glavnih stranaka čak i ako oni uporno ne provode čak i male reforme. Za mene je za žaljenje da je Han u odvojenom putovanju posjetio Srbiju i Crnu Goru. Time je poslao signal da postoje dva tipa država na Balkanu: one s realnim šansama da postanu članice u narednih desetak godina i one koje nemaju takve šanse.  No, s druge strane, obećavajuće je da i Mogherini dolazi u posjetu. EU traba shvatiti da je prema BiH potreban političkiji pristup i da EU treba diplomatski investirati u nastojanjima da se pomogne promjena situacije - smatra Vogel.

On nije želio imenovati političare kojima reforme u BiH ne odgovaraju.

- Ne želim izdvojiti nikoga od njih. Mislim da su vladajuće stranke koje su na poziciji bile tokom prošlog izbornog ciklusa nisu napravile nikakve reforme, tako da je jasno da se ne radi tek o jednom ili dva lidera – rekao je Vogel za "Avaz".

Alexandra Stiglmayer, u ime Inicijative za evropsku stabilnost ESI, pozitivnim smatra da Mogherini i Hahn dolaze u posjetu BiH praktično odmah na početku mandata.

- To pokazuje da su oni voljni raditi na tome da se BiH postavi na put evropskih integracija i da podržavaju njemačko-britansku inicijativu. To je ohrabrujuće.

Nerealna očekivanja

Međutim, očekivanja da će oni zatražiti od partijskih čelnika sutra (u petak) da potpišu pisanu izjavu kojom se obavezuju u skladu s ovom inicijativom da će provoditi reforme, a da će EU odmah, zauzvrat, aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju  (SAA) nisu realistična. Mislim da će oni objasniti šta očekuju od bh. lidera, a onda će početi pravi posao.

Niko u EU ne bi bio zadovoljen s jednostavnom „izjavom o namjerama“ koju bi potpisali stranački lideri BiH. Prvo se treba usaglasiti stvarna agenda reformi, o kojoj bi se morali složiti lideri u BiH i EU kako bi se onda to pretočilo u pisanu obavezu. Uz to, EU će htjeti vidjeti sasvim konkretne korake i planove kako da se ta obaveza provede – ističe Stiglmayer.

stiglmayer

Alexandra Stiglmayer

Ona pojašnjava da bi to značilo da bi spomenute reforme mogle biti pomenute u planu rada novih vlada, u sporazumima stranačkih koalicija, a trebalo bi uspostaviti i posebne procese kako će se rjesiti pitanja o kojim sa sada ne postoji saglasnost u BiH.

- Za mene je bitno da su reforme koje se traže, utemeljene na zahtjevima EU koji se odnose i na druge države koje žele u EU i da nema nekih „specijalih zahtjeva“ kada je BiH u pitanju.

„Specijali zahtjevi“, poput ustavne reforme, nisu doveli nidokle. Tokom proteklih godina bilo je jako puno zahtjeva za ustavnim reformama. I nijedna nije uspjela i samo je dovela do daljeg zaostajanja i blokada. Po mom sudu, doći će vrijeme i za to, ali nije sada. Sada se treba baviti drugim pitanjima i krenuti u proces integracije - ističe ona.

Stiglmayer poručuje bh. liderima da budu svesni da, iako je britansko-njemačka inicijativa generalno pozdravljena u Briselu, "o njoj se također vatreno raspravlja".

Sumnjičave članice

- Države - članice EU su sumnjičave. One žele istinski angažman i rad BiH prije nego krenu korak naprijed prema BiH. I ovdje postoji žustra debata o tome šta istinski angažman treba podrazumijevati i u kojoj fazi SAA treba biti aktiviran, kada se BiH treba dopustiti da aplicira za članstvo u EU... Također, na moju žalost, pitanje „Sejdić-Finci“ nije skinuto s dnevnog reda. Neke države-članice i dalje smatraju da BiH mora provesti ovu odluku Evropskog suda za ljudska prava čim prije - navodi Stiglmayer.

Posebno ističe i da je jasno da predstavnici EU neće sjediti na desetinama beskrajnih sastanaka nastojeći da pronađu rješenje za bilo koju od reformi.

- Strpljenje, kada je BiH u pitanju, je sve tanje i tanje ovdje u Briselu. Nikada nisam vidjela toliko frustriranosti. Neki zvaničnici čak odbijaju da pričaju o tome. Smatraju da EU ne treba apsolutno ništa raditi kada je BiH u pitanju, već pustiti tu državu da visi u zraku. Ovog puta bh. lideri su ti koji moraju biti aktivni i pokazati istinsku iskrenost da se uključe, rade i postižu kompromise. Oni koji žele vidjeti BiH u EU trebaju biti duboko zahvalni Steinmeieru i Hammondu na inicijativi koja je još jedna prilika za BiH. Ako se ona odbije ili propadne, bojim se da BiH tone u ledeno doba, kada su odnosi s EU u pitanju - dodaje Stiglmayer.