REGION

Beograd nema veze sa borbom Tribunala i Šešelja

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije

Srna

2.12.2014

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da se Haški tribinal i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj "bore jedan protiv drugog" i da Srbija nema veze sa tim.

Nikolić kaže da mu se čini da bi Evropa željela da Srbija sudi Šešelju i da su se izgubili u tom sporu i zavrzlami koju su sami napravili. 

- Bore se Hag i Šešelj jedan protiv drugog, šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam, Srbija sa tim nema veze - rekao je Nikolić za RTS. 

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta o Šešelju u kojoj se srpske vlasti  pozivaju da se ograde od njegovih izjava, Nikolić je ocijenio da je Evropski parlament počeo da kinji Srbiju, vjerovatno zbog izbora u Hrvatskoj, jer, kako kaže, drugi razlog ne postoji.

Nikolić je istakao da Srbija nema obavezu da komentariše izjave svojih građana posebno onih koji politički ništa ne znače. 

- Šešelj se uopšte nije snašao u Srbiji. Očekivao je vatru svojih obožavalaca i euforiju izliva - rekao je Nikolić i dodao da instiktivno i sam želi da se vrati i napravi predstavu, ali da Srbija ne želi predstave.

Predsjednik Srbije je rekao da odnosi sa Hrvatskom nisu "u ledenom dobu", jer su dvije zemlje na dobrom putu, iako će "još vode proteći Savom".

- U Hrvatskoj ne mogu da dobiju izbore, ako se ne predstave kao srbomrsci, a kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge. Eto koliko smo mi ispred - rekao je Nikolić.

On smatra da će se Hrvatska nakon izbora okrenuti partnerstvu sa Srbijom.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Nikolić je rekao da je od evropskog komesara Johanesa Hana tokom njegove nedavne posjete Beogradu čuo jasnu poruku da Srbija neće biti dio EU dok ne riješi pitanje Kosova i Metohije.

S obzirom da je u EU većina priznala nezavisnost Kosova, kaže Nikolić, to podrazumijeva da bi i Srbija trebalo da se saglasi sa tim. 

- Han mi je doslovno rekao - `Mi vas sa nerješenim problemom nećemo` - naveo je Nikolić i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.