REGION

Putinovim odustajanjem od Južnog toka Slovenija gubi veliku priliku

Geopolitički analitičar Klemen Grošelj izjavio

Autor:Fena

2.12.2014

 

Odluka Moskve da zbog tvrdokornog stajališta Europske unije prema tom planu zaustavi projekt plinovoda Južni tok odjeknula je i u Sloveniji, a analitičari smatraju da je izgubljena velika prilika da se zemlja pozicionira na evropskoj strateškoj energetskoj mapi.

Geopolitički analitičar Klemen Grošelj izjavio je da će Putinova jučerašnja izjava u Ankari imati značajne geopolitičke i ekonomske posljedica ako Rusija doista zaustavi gradnju plinovoda Južni tok.

"Posljedice će se vidjeti tek kroz stanovito vrijeme. Putinova izjava znači da Slovenija neće biti na jednoj od najvažnijih plinovodnih trasa, a značajni izazovi sada očekuju i energetsku politiku Evropske unije", ocijenio je Grošelj.

"Slovenija je izgubila veliku priliku da bude priključena na energetski tranzitni pravac koji bi nam omogućio veću sigurnost u kriznim situacijama, a ovako ćemo postati ovisni od Turske koja postaje važno energetsko čvorište", kazao je Grošelj.

Po njegovim je riječima Putin u Ankari poslao značajnu poruku EU-u da će se Rusija, umjesto u Europu, usmjeriti na druga tržišta kojima će nuditi svoj zemni plin, u prvom redu na tržišta u Aziji, pri čemu će Turska zbog svog položaja postati važna i za tranzit ruskog plina prema jugoistočnoj Europi, dok će se izgubiti značaj pravca od Bugarske preko Srbije, Mađarske i Slovenije i Austrije prema Italiji, koju je pretpostavljao Južni tok.

Slovenska je vlada u utorak navela da za sada od ruske strane nije dobila nikakvu službenu obavijest o odustajanju od projekta plinovoda koji je trebao prolaziti i kroz Sloveniju.

Od projekta je Slovenija, osim sigurnije nabave plina, očekivala i višestruke učinke u svom gospodarstvu te povećanu razinu ruskih neposrednih investicija, osobito u energetici.