REGION

Ministarstvo za infrastrukturu: Slovenija nije zvanično obaviještena o prekidu aktivnosti na „Južnom toku“

"Odluka ruskog partnera neće imati bitnih posljedica za slovenački dio projekta"

Onasa

2.12.2014

Rusija za sada nije zvanično obavijestila Sloveniju o prekidu aktivnosti na gasovodu Južni tok, prenijeli su mediji saopćenje Ministarstva za infrastrukturu.

Ministarstvo smatra da takva odluka ruskog partnera neće imati bitne posljedice za slovenački dio projekta.

"Koliko nam je poznato, ključne odluke, odnosno obaveze za investiciju u vezi sa projektom u dijelu koji se tiče slovenačke teritorije još nisu bile usvojene, a jednako tako projekat još nije imao saglasnost Evropske komisije, zbog čega smatramo da takva odluka ruskog partnera neće imati bitnih posljedica za slovenački dio projekta“, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo podsjeća na činjenicu da su vlade dviju zemalja potpisale i međudržavni sporazum, te garantuje da eventualno otkazivanje projekta neće pogoditi slovenačke potrošače gasa.

Vlade Rusije i Slovenije su 2009. godine potpisale sporazum o saradnji u izgradnji gasovoda na teritoriji Slovenije, a projekat Južni tok je bio konačan 2012. godine, kada su dvije države potvrdile investiciju u slovenački dio gasovoda.

Za razliku od Ministarstva za infrastrukturu, politički analitičari smatraju da bi otkazivanje Južnog toka i kroz Sloveniju imalo za tu državu, kao i za energetsku uniju, teške posljedice.