BIH

Direktor Fadil Šabanović nije dobio ni poziv

Sastanak sindikata i ljekara zeničke bolnice

V. B.

2.12.2014

Alarmantno stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica, kojoj hronično nedostaje anestetika za tzv. hladni operativni program, zatim ugljena za kotlovnicu, a CT- aparat i magnetna rezonanaca su svako malo zbog kvara izvan pogona, bit će tema sastanka Sindikata doktora KBZ i načelnika službi, koji bi trebao početi u 14 sati.

- Nisam pozvan na sastanak, mada sam i ja ljekar, a i ranije sam se rado odazivao tim sastancima, pa ne mogu ništa više ni reći šta će biti tema - kaže v.d. direktor KBZ-a Fadil Šabanović, koji dodaje da mu je načelnica Pedijatrije Dijana Štimljanin kazala da joj se ne sviđa način na koji je ovaj sastanak zamišljen, te da neće prisustvovati sastanku.

- Ona je kazala da će svoje primjedbe iznijeti pismenim putem, ali da će ih uputiti i meni, da budem, upoznat - kaže Šabanović.

Navodno će Sindikat doktora, kojeg vodi dr. Meho Kovačević, zahtjevati da se na ovom sastanku postave rokovi Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koja je i osnivač KBZ-a, da se hitno normalizuje stanje ili će prestati i s radom. Odnosno, stupiti u štrajk.

Šabanović, pak, kaže da trenutno uglja imaju dovoljno, ali je uvijek neizvjesno šta će biti za koji dan, dok su, nakon operacije tumora, iz hladnog operativnog programa odobrili i operaciju djece.

- Planiramo normalizirati operativni program, ali niko ne zna šta će se desiti nakon toga. Dužni smo svim dobavljačima - kaže Šabanović.

On ističe da su dugovi iz ranijeg perioda, ali da ih oni ne mogu vraćati. Plaćaju, kaže, samo što im trenutno dobavljači isporučuju. Dug zeničke bolnice je veći od 12 miliona KM.