REGION

Vučić: Loša vijest za Srbiju, ali mi nismo doprinijeli Putinovoj odluci

Smrt Južnog toka

Redakcija

2.12.2014

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sjednice Vijeća sigurnosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

"Srbija nikako nije doprinijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekat ali plaćamo cijenu sukoba velikih", rekao je premijer i dodao da građani ne treba da brinu o snabdjevanju gasom.

Premijer, koji boravi u Jerusalimu, kaže da je još manje srećan zbog izjave predsjednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.
 

"Srbija nije ničim doprinijela donošenju takve odluke. Sad da li će se eurofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv...Sigurno je da mi nismo ništa krivi", poručio je Vučić.

Srbija sigurno tu ništa nije kriva, izričit je premijer.
 

"Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekat. Mnogo truda mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica...", rekao je.
 

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.
 

"Plaćamo cijenu velikih, ali gađani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sljedeće... Mi ćemo uspjeti da riješimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbjednija zemlja", rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

 

Ruski predsjednik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta "Južni tok" zbog toga što EU nije htjela da podrži izgradnju gasovoda.

 

"Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda. Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke", rekao je Putin.

 

I prvi čovjek "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je projekat "Južni tok" - mrtav.

 

"To je to. Projekat je zatvoren", rekao je Miler za Rojters.
 

Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zamijeniti tranzit kroz Ukrajinu.
 

Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju Gasproma dostavljenom Tanjugu.