GLOBUS

Moskva odustaje od "Južnog toka"

Vladimir Putin objavio u Turskoj

S. NUMANOVIĆ

1.12.2014

Zbog nespremnosti Evropske unije da podrži plinovod "Južni tok", Rusija je odustala od tog projekta. 

Kako je u Turskoj objavio Vladimir Putin, predsjednik Rusije i jedan od suvlasnika giganta Gazprom, Rusija će postaviti plinovod dnom Crnog mora, ali će on ići prema Turskoj i stati na granici s Grchkom. 

"Južni tok" je tako, završena priča i pretvara se u plinovod prema Turskoj. 

- Smatramo da je pozicija Evropske komisije (EC) bila kontraproduktivna. U stvari, EC ne samo da nije pružila nikakvu pomoć u provedbi ovog projekta, već je, kako se ispostavilo, stvarala stalne prepreke njegom provođenju. Pa, ako Evropa ne želi da se projekat provede, neće ga ni biti - izjavio je Putin.

Dodao je i da će se ruski plin preusmjeriti prema "drugim dijelovima svijeta", a da će se u ponudi naći i tečni plin. 

- Mi ćemo raditi na tome, a Evropa neće dobijati ove energente. Barem ne od Rusije i smatramo da to šteti i našim i evropskim ekonomskim interesima i saradnji. Ali poštujemo izbor naših evropskih prijatelja - dodao je ruski predsjednik. 

Pojasnio je i da je "Južni tok" spreman za realizaciju, ali da bugarske vlasti nisu dale dozvolu za start projekta. Ocijenio je i da se "Bugarska ne ponaša kao nezavisna država". 

Plinovod "Južni tok" trebao je preko Bugarske ući u EU. Jedan od krakova vodio bi dalje preko Srbije, BiH, prema Hrvatskoj i Austiriji s ciljem da se grana k Italiji i Zapadnoj Evropi. 

No, zbog monopolističkog položaja koji je Gazprom imao u tom projektu i praktičnog stalnog ucjenjivanja država kroz koje je plinovod trabao ići, Brisel se usprotivio projektu. 

EU je zahtijevala da se razbije monopol Gazproma i da plinovodu mogu pristupati i ostali proizvođači ovog energenta, te da države imaju pravo slobodnog raspolaganja svojim dijelom trase. 

Dodikov privatni projekat

"Južni tok" bio je izvor čestih sporenja odlazećih vlasti. 

Milorad Dodik smatrao je ovaj projekat svojim privatnim vlasništvom i često je nastojao ucijeniti državne vlasti da ga prihvati, usprkos protivljenju kako hrvatskih i bošnjačkih stranaka, tako i EU. Ostat će upamćena njegova izjava da "dok se ne prihvati "Južni tok", u Parlamentu BiH neće moći biti usvojena ni vremenska prognoza". 

RS je uložila dosta novca i energije u "Južni tok". Federalna vlada je krajem ljeta, pak, obavijestila Vijeće ministara da ona ne podržava ovaj, već projekat Transjadranskog plinovoda (TAP).