NOGOMET

"Zmajevi" stvaraju buduće šampione!

Očevi imali vrhunske karijere, mogu li sinovi krenuti njihovim stopama

Adis MIZDRAK

1.12.2014

Iver ne pada daleko od klade! San svakog oca je da mu dijete bude bolje i uspješnije od njega, a kada je bh. nogomet u pitanju, roditelji se itekako mogu podičiti takvim uspjehom.

Sinovi mnogih poznatih bh. nogometaša krenuli su stopama svojih očeva, najavljuju se kao veliki talenti i potencijali, a budućnost će pokazati hoće li Kenan Kodro, Filip Barbarez, Nik Salihamidžić, Gabrijel Topić, Niko i Luka Misimović, Mak i Dal Varešanović, Harun Konjić, Luis Bajramović, Denis Žerić, Omar i Emir Musemić, Anel Šabanadžović, Adnan Alihodžić, Din Šabić, Omar Zaimović... postati vrhunski nogometaši ili će ostati u sjenci uspješnih roditelja.

Drugi posao

Refik Šabanadžović, Fadil Žerić i Haris Alihodžić nekada su bili vrhunski nogometaši Željezničara, a njihovim stopama krenuli su nasljednici Anel, Denis i Adnan.

refik-123

Refik i Anel Šabanadžović: Sin povukao očev gen

- Mnogi misle da je Anel povukao moj gen, a neki čak smatraju da će biti bolji od mene. Dobra stvar je što Anel igra istu poziciju kao i ja (zadnji vezni, op. a.) i stalno mu dajem savjete. Nositi prezime Šabanadžović nije nikakva olakšavajuća okolnost, Anal se mora truditi više od ostalih ukoliko hoće da ga zavole na Grbavici - kaže Refik Šabanadžović te dodaje da mu je san da Anela vidi u reprezentaciji BiH.

Fadil Žerić smatra da prezime koje nosi njegov sin, izaziva samo pozitivne stvari.

- Denis se dobro razvija. Kadetski je reprezentativac i očekujemo blistavu karijeru. Izabrao je Želju i to je logičan potez s obzirom na to da smo brat Senad i ja dugo godina nosili dres kluba s Grbavice - smatra Žerić.

Slično razmišlja i nekadašnji stoper Željezničara Haris Alihodžić.

- Adnan se odlično razvija. Igra na poziciji lijevog beka i stopera i predviđa mu se blistava karijera, ali sve je do njega i mora se sam izboriti. Sanjam dan da Adnan zaigra za prvi tim Željezničara, a onda, kao i ja, da napravi odličnu inozemnu karijeru - kazao je Alihodžić, koji je do 38. godine bio aktivan igrač.

I u gradskom rivalu FK Sarajevo mnogo je primjera gdje se sinovima slavnih nogometaša predviđaju blistave karijere. Haris Buljugić unuk je Vahidina Musemića, a Omar i Emir trude se da naprave karijeru kao otac Husref Musemić.

Prezime odmaže

Nositi prezime slavnog roditelja mnogo odmaže u karijeri, smatra Mirza Varešanović, čiji su sinovi Mak i Dal jedni od najvećih talenata u bh. nogometu.

varesanovic-123

Mirza i Dal Varešanović: Sina mu prate Englezi

- Ponosan sam na njih. Dal ove srijede opet ide u Liverpul. Prate ga Englezi i uskoro bi mogao biti finaliziran transfer. Što se tiče njihove karijere, sami su izabrali FK Sarajevo i obojica igraju za Akademiju. Smatram da je prezime koje nose, veliki teret i činjenica je da oni nikada neće moći zaigrati za FK Sarajevo. To je takva sredina i vidjeli smo to na primjerima Janjoša, Ferhatovića, Fazlagića... Kod Engleza je drugačije, tamo je gen na prvom mjestu, dok je kod nas genetika najveći problem - smatra Varešanović.

Talentirani Din Šabić

Zenica je poznata kao grad u kojem se rađa mnogo sportskih talenata. Blistava karijera predviđa se sinovima nekadašnjih reprezentativaca BiH Nermina Šabića i Almira Tolje.

- Din ima 12 godina i igra veznjaka u Tempo Sportu iz Zenice. Već sada odskače od vršnjaka i ima odličan osjećaj za igru. Ima i mana, a jedna od njih je što je sklon debljanju kao ja, ali popravit ćemo i to - kaže Šabić.

Danis Tolja, 9-godišnji sin nekadašnjeg reprezentativnog golmana Almira Tolje, nosi dres Čelika. Još vaga hoće li krenuti očevim stopama - biti golman ili će igrati na nekoj drugoj poziciji.

Kodro, Jedvaj, Zaimović...

Da jabuka ne pada daleko od drveta, najbolje pokazuju primjeri nekadašnjih igrača Veleža Mehe Kodre i Zdenke Jedvaja. Kenan i Tin nastupaju za Osasunu, odnosno Bajer Leverkuzen.

Omladinsku školu Veleža u poslijeratnom periodu prošla su nekolicina fudbalera. Između ostalih, kroz omladinske selekcije prošao je Anis Kalajdžić, sin nekadašnjeg igrača Veleža Avde.

Slična je situacija i s Anelom Tojagom, čiji je otac Zijo nekada branio u Veležu, a danas je trener juniorske ekipe. Trenutno u pionirskoj ekipi Veleža nastupa Omar Zaimović, sin nekadašnjeg igrača Veleža i reprezentativca BiH Dženana Zaimovića.

Golmanski gen Begovića

Golmanske rukavice bh. reprezentativcu Asmiru Begoviću došle su pod ruke prije nego lopta - otac Amir osamdesetih godina prošlog stoljeća branio je za drugoligaša Leotar. Da je u porodici Begović itekako prisutan golmanski gen, potvrđuje i Deni, Asmirov najmlađi brat.

Deni nastupa za ekipu njemačkog niželigaša iz Štutgarta, a stručnjaci mu predviđaju karijeru kao u brata Asmira. To nam je u telefonskom razgovoru jučer potvrdio i otac Amir.