BIH

Uspostava federalnog USKOK-a će kasniti

Knežević o prioritetima za uspostavu posebnog odjela Federalnog tužilaštva

Avaz.ba

1.12.2014

Glavni federalni tužilac Zdravko Knežević upozorio je u razgovoru za agenciju Fena da bi moglo doći do kašnjenja u uspostavi posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala ukoliko se blagovremeno ne osiguraju sredstva za tu namjenu u sklopu federalnog budžeta za narednu godinu.

Istovremeno, ističe da se može očekivati da će ovom odjelu, kada profunkcionira, biti proslijeđena 1.293 predmeta iz nadležnih kantonalnih tužilaštava.

Knežević podsjeća da je obaveza uspostave novih odjela propisana Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH te da to podrazumijeva uspostavu posebnih odjela u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH.

- Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH stupio je na snagu 31. jula i trebao bi se početi primjenjivati po isteku šest mjeseci od dana stupanja na snagu, odnosno 1. februara naredne godine - pojasnio je.

Komentirajući upit u vezi s dinamikom aktivnosti na uspostavi posebnog odjela Federalnog tužilaštva, koji je u javnosti percipiran kao neka vrsta federalnog USKOK-a, Knežević je kazao da su već poduzeti neophodni koraci na planu njegove uspostave.

Precizirao je da je VSTVBiH, prema prijedlogu Federalnog tužilaštva, već donijelo odluku o proširenju sistematizacije za još deset tužilaca koji će biti u sastavu novog odjela, a po dobivanju garancija Vlade FBiH za osiguranje novca bit će pokrenuta procedura njihovog imenovanja.

Na pitanje kada bi odjel mogao profunkcionirati, Knežević je naveo da bi formalnopravno to trebalo uslijediti 1. februara, ali je izrazio sumnju da će se to zaista i desiti.

Neadekvatno rješenje

Govoreći o situaciji u kojoj Vrhovni sud FBiH uz drugostepenu dobiva i prvostepenu nadležnost, Knežević smatra da uvođenje prvostepene krivične nadležnosti Vrhovnom sudu nije dobar potez i da se na taj način preslikava situacija karakteristična za Sud BiH.

Sud BiH, u nedostatku vrhovnog suda na državnom nivou, rješava predmete u prvom i drugom stepenu, što je izazvalo određene kontroverze i polemike u sklopu Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i Evropske unije.