BIH

Milorad Dodik imenovao Željku Cvijanović za mandatarku nove Vlade RS-a

Dosad obavljala premijersku funkciju

Autor:Fena

30.11.2014

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik imenovao je danas Željku Cvijanović za mandatarku za sastav nove Vlade RS-a. Cvijanović je i dosad obavljala premijersku funkciju. Za predsjednicu Vlade RS-a izabrana je u martu 2013. godine.

Dodik je na pres-konferenciji, nakon imenovanja Cvijanović za mandatarku, rekao da je osigurana skupštinska većina za izbor nove Vlade RS-a, koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna poslanika.

Podsjetio je da je u proteklom periodu obavio konsultacije s političkim strankama te socijalnim partnerima i drugima te da Cvijanović ima obavezu da u roku od 40 dana od dobijanja mandata Narodnoj skupštini RS-a predloži sastav i novi program nove entitetske Vlade.

Nakon izbora nove izvršne vlasti, Dodik očekuje da se usvoje budžet za narednu godinu i drugi važni dokumenti.

- Time ćemo pokazati sposobnost i snagu - rekao je Dodik i naveo da Cvijanović ima znanje i sposobnost da obavlja sve važne poslove, među kojima je naveo i razgovore o evropskim pitanjima za BiH i odbranu interesa i jačanje RS-a.

On je demantirao, kako je naveo, sve spekulacije koje su pojavljivale u vezi s izbornom nove vlasti u RS, jer se, kako kaže, radi o snažnoj skupštinskoj većini koja postoji u RS.

Odbacio je i neke informacije da su u SNSD-u postojali različiti stavovi u vezi s imenovanjem Cvijanović za mandatarku, ističući da je usaglašen prijedlog i da su izmišljenje priče o audio-snimku o navodnoj kupovi poslanika u RS-u.

Cvijanović očekuje da će u narednih nekoliko sedmica RS imati formiranu novu Vladu, kako bi se bez zastoja i odugovlačenja ušlo u novu budžetsku godinu.

- Spremna sam da već za nekoliko dana u Narodnoj skupštini RS-a podnesem ekspoze i zatražim podršku za novu Vladu - rekla je Cvijanović na pres-konferenciji. 

Kao prioritet u radu nove Vlade RS-a najavila je jačanje privrede, stvaranje boljih prilika za otvaranje radnih mjesta i očuvanje postojećih te „sređivanje stvari“ u javnom sektoru i uvođenje više reda u rad kontrolnih organa. Uvjerava da, nakon proteklih godinu i po dana na premijerskoj funkciji, može da nastavi uspješno da vodi Vladu RS-a, jer zna koje su potrebe društva.

- Znam šta smo uradili, koji su započeti procesi, koje ćemo morati izvršavati u nekom narednom periodu - rekla je ona ističući da će entitetska vlada nastaviti da radi na jačanju RS, u političkom, ekonomskom i institucionalnom smislu.

U narednom periodu najavila je i određenu reorganizaiju resora u izvršnoj vlasti RS-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.