BIH

FBI nas smatra svojim partnerom!

Anđelko Hrgić, prvi čovjek za istrage u SIPA-i, o rezultatima rada

M. AŠČIĆ

30.11.2014

Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i načelnik kriminalističkog istražnog odjela, u razgovoru za naš list ističe kako rezultati koje je ova agencija ostvarila do sada pokazuju da je riječ o najjačoj policijskoj agenciji ne samo u BiH nego i van njenih granica.

Složeni predmeti

Hrgić, kao prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, ocijenio je da se jedino timskim radom mogu postići značajni rezultati, što su tokom nedavne posjete prepoznali i dužnosnici američkog FBI-ja, koji su imali samo riječi hvale za ovu agenciju.

- Moram reći da je SIPA u 2014. godini postigla zavidne rezultate u realiziranju poslova i zadataka iz svoje nadležnosti. Posebno želim istaći rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala, teškog financijskog kriminala i korupcije te terorizma - istakao je Hrgić.

Podsjećajući da je direktor SIPA-e Goran Zubac najavio programsku orijentaciju u borbi protiv svih vidova kriminala, Hrgić ističe da je to i potvrđeno velikim brojem realiziranih operativnih akcija u proteklom periodu.

 - Radi se o veoma složenim i zahtjevnim predmetima koje smo uspješno realizirali, dok su ove složene operativne aktivnosti vođene u koordinaciji s domaćim i policijskim agencijama drugih europskih zemalja, čime je potvrđena uloga SIPA-e kao vodeće policijske agencije u BiH i šire. Postali smo poželjan partner u međunarodnoj policijskoj suradnji - smatra Hrgić.

Prema njegovim riječima, sve operativne akcije potvrđuju da je SIPA spremna odgovoriti na sve zadatke, a sve zahvaljujući isprofiliranim istražnim kadrovima, efikasnoj materijalno-tehničkoj podršci i modernom menadžerskom vođenju.

Globalni pristup

- Bez ove tri komponente ne bismo imali ovako impresivne rezultate i bili vodeća policijska agencija u BiH. SIPA aktivno radi 24 sata i s punim kapacitetom smo potpuno posvećeni složenom i odgovornom policijskom poslu - istakao je Hrgić.

Potcrtava da se to posebno odnosi na slučajeve iz oblasti terorizma i organiziranog kriminala.

- Zbog krajnje profesionalnog odnosa prema postavljenim zadacima te zakonske uloge SIPA-e, dobronamjerni i pošteni građani SIPA-u su prepoznali kao bosanski FBI. Moram priznati da nama u SIPA-i to imponira i cilj nam je da takav imidž zadržimo i dalje gradimo. Zvaničnici FBI-ja koji su nas nedavno posjetili smatraju nas partnerskom agencijom u borbi protiv svih vidova kriminala, a poseban značaj dat je globalnom pristupu u borbi protiv terorizma - rekao je Hrgić.

Politiziranja ne komentiramo, politika je izvan kruga SIPA-e

- U BiH se, nažalost, sve dovodi u svezu s politikom i sve se želi ispolitizirati, pa tako i rad SIPA-e i njenog menadžmenta. Međutim, menadžment Agencije zauzeo je jasan stav da niti jedno politiziranje neće komentirati, nego ćemo biti okrenuti isključivo poslu i borbi protiv kriminala, zbog čega i postojimo. Smatramo da su rezultati rada Agencije najbolji odgovor na to. Politika ostaje izvan kruga SIPA-e - tvrdi Hrgić.

Najveće akcije SIPA-e 2014.

U oblasti borbe protiv organiziranog kriminala akcije kodnih naziva: "Bety", "Brod", "Kazanova", "Alf", "Rubikon", "Glečer", "Kamagra", "Sunce", "Road", "Plamen" i "Titanium"

U oblasti finansijskog kriminala i korupcije: "Značka", "Pelegrino", "Joker", "Brava 2", "Koverta", "Pandora", "Sailor", "Brend" i "Gibraltar“

U borbi protiv terorizma: "Damask 1“ i "Damask 2“