GLOBUS

Urugvajci u nedjelju biraju nasljednika "najsiromašniji predsjednikom na svijetu"

Petogodišnji mandat Mujice obilježen ekonomskim i društvenim reformama

(J. Be.)

29.11.2014


Ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da će se urugvajski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Tabare Vazquez u nedjelju, u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon četiri godine stanke ponovno vratiti na dužnost predsjednika države.

Po agenciji Equipos Consultores, Vazquez, kandidat vladajuće lijeve koalicije Široka fronta, osvojit će oko 54,5 posto glasova, a njegov protukandidat Louis Lacalle iz konzervativne Narodne fronte oko 40 posto.

U prvom krugu prije mjesec dana Vazquez je osvojio 47,8, a Lacalle 31,9 posto.

Stručnjaci smatraju da Vazquez vodi u anketama ponajviše zbog percepcije birača da zemlja prolazi kroz dobro ekonomsko razdoblje, ovogodišnji rast je 4,4 posto, i zbog popularnosti aktualnog ljevičarskog predsjednika Josea Mujice.

- Tabare Vazquez će biti izabran za predsjednika, pobijedit će s velikom razlikom, i čak bi mogao nadmašiti broj Mujicinih glasova prije pet godina - rekao je analitičar Ignacio Zuasnabar. Mujica je tada u drugom krugu pobijedio s 54,6 posto glasova, prenosi index.hr.

Petogodišnji mandat Jose Mujice bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama. On će nasljedniku ostaviti zemlju u mnogo boljem ekonomskom stanju nego što je bila 2009., s manje siromašnih i manje beskućnika.

77-godišnji Mujica najveći dio svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe. Od mjesečne plaće od 12,500 dolara, Mujica za sebe zadržava samo 1250 dolara. Ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja podupire mala poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.

Sa suprugom živi na farmi u Montevideu, a vozi staru Volkswagenovu "bubu". Mujicu su zato prozvali "najsiromašniji predsjednikom na svijetu".