BIH

Supružnici veterinari zaraženi brucelozom

Nepoznati lokacija i prenosilac zaraze u Bugojnu

A. MANDŽIĆ

29.11.2014

Ponovna pojava bruceloze, zarazne bolesti koja sa životinja prelazi na ljude, na području Bugojna uznemirila je stanovnike bugojanske općine, posebno nakon informacije da su oboljela dva veterinara Veterinarske stanice Bugojno, bračni par Muris i Sabina Mandara.

Ključno pitanje

- Kolega Muris je u zeničkoj bolnici i dobro se oporavlja, vrlo brzo će kući, dok je Sabina na kućnom liječenju jer ima malu bebu. Imamo informaciju da i njen oporavak ide željenom dinamikom. Ostali uposlenici doći će na pregled i davanje uzorka krvi u Zenicu tokom naredne sedmice. Nakon toga bit ćemo sigurni je li još neko od nas eventualno obolio od bruceloze - kaže Sanel Alagić, veterinar i predsjednik Skupštine Veterinarske stanice Bugojno.

Prema njegovim riječima, ključno je pitanje kako je došlo do zaraze njegovih kolega, a za odgovor je potrebno izvršiti sveobuhvatnu kontrolu svih grla takozvanog velikog i malog zuba, konkretno ovaca, koza, svinja, pasa ...

Pod kontrolom

- Bruceloza je na ovom području bila pod kontrolom tri do četiri godine. Sada je potrebno kontroli podvrgnuti sva grla, brucelozna odvojiti i ukloniti od zdravih. Međutim, za jedan takav obiman posao potrebna su sredstva s nivoa Kantona i Federacije. Za otprilike godinu do dvije mi bismo mogli okončati taj posao i dobiti status slobodnog stada od bruceloze i tuberkuloze životinja. To je, inače, i jedan od zahtjeva Evropske unije - kaže Alagić.

Savjeti građanima

Ranije su iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo informirali da već četiri godine na području SBK nema registriranih pacijenata oboljelih od bruceloze i da nema mjesta za paniku. Ipak, iz bugojanske Veterinarske stanice ovih su dana uputili apel u kojem savjetuju stanovnicima da pripaze na ishranu, prokuhavaju mlijeko te koriste striktno pasterizirane mliječne proizvode.