GLOBUS

U napadima u Nigeriji ubijene 64 osobe

Trostruki napad na Veliku džamiju

(N. K.)

28.11.2014

Najmanje su 64 osobe poginule a 126 je ranjeno u petak u trostrukom napadu na Veliku džamiju u Kanu kojom upravlja jedan od glavnih muslimanskih čelnika u Nigeriji koji je nedavno pozvao Nigerijce da se naoružaju kako bi se oduprli napadima Boko Harama.

Tri bombe su eksplodirale u dvorištu Velike džamije i u obližnjoj ulici, nedugo nakon početka sedmice molitve, rekli su očevici.

Džamija se naslanja na palaču emira grada Kana Mohameda Sanusija II., drugog po važnosti muslimanskog čelnika u Nigeriji.

Napad su izvela dvojica samoubica i naoružane osobe, navodi policija.

- Dvije bombe su eksplodirale jedna za drugom u krugu Velike džamije, nekoliko sekunda nakon početka molitve, rekao je za AFP Aminu Abdulahi, vjernik koji je bio u džamiji.

- Treća bomba je zatim eksplodirala u obližnjoj ulici. Policija je nakon eksplozija pucala kako bi odvratila moguće napade.

Bolnica u Kanu primila je 64 trupla nakon napada, a u trima bolnicama zabilježeno je 126 ranjenih, rekao je čelnik spasilačkih ekipa koji je htio ostati anoniman.

- Broj žrtava će rasti, upozorio je.

Zasad se ne zna gdje je bio emir u vrijeme eksplozija, piše Hina.

U istoj džamiji emir je prošle sedmice pozvao stanovnike na sjeveru zemlje da se naoružaju i pruže otpor islamistima Boko Harama, kritizirajući nesposobnost nigerijske vojske da brani civile od pobunjenika.