NOGOMET

Osumnjičeni priznao ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića

Sud u Istanbulu podigao optužnicu

Fena

28.11.2014

Osumnjičeni za ubistvo Marka Ivkovića, srpskog navijača ubijenog prošlog petka u Istanbulu uoči košarkaške utakmice Galatasaray - Crvena zvezda, priznao je ubistvo.

Prema pisanju turskih medija, 53-godišnji Kadri Aktaš tokom davanja iskaza policiji rekao je da su navijači Crvene zvezde prvi napali navijače Galatasaraya, gađajući ih kamenjem i udarajući palicama, kao i da je on zatim uzeo nož u ruke "ne shvaćajući što čini".

"Mi smo reagirali na napade. Neko me je udario u nos. Ja sam zamahnuo nožem prema nečijoj nozi, ali sam promašio. Osoba koja me udarila bila je svjetlije kose i viša od mene i ne odgovara fizičkim karakteristikama osobe koja je ubijena", rekao je Aktaš, negirajući krivicu za ubojstvo.

Šef istanbulske policije Selami Altinok izjavio je da osobe koje su sudjelovale u ubistvu Ivkovića nisu huligani koji su sudjelovali u tučnjavi prije utakmice.

Sud u Istanbulu je danas podigao optužnicu protiv turskog državljanina Aktaša, osumnjičenog da je na smrt izbo Marka Ivkovića.

Sud je, osim podizanja optužnice, također naložio da se osumnjičeni Kadri Aktaš zadrži u pritvoru do suđenja.

Preostala šestorica osumnjičenih za sudjelovanje u ovom zločinu pušteni su poslije ispitivanja u policiji, ali bi protiv njih i dalje mogle biti podnesene optužnice.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije primilo je danas službenu potvrdu turske policije da je pritvoreno sedam osoba zbog ubistva Marka Ivkovića.

U priopćenju MVP-a navodi se da je turska policija obavijestila generalnog konzula Srbije u Istanbulu da ima dovoljno dokaza da su privedene osobe povezana s ovim kaznenim djelom, te da će slučaj danas biti proslijeđen javnom tužitelju na dalje postupanje.