KOLUMNE

Zašto nam treba Vaha

Komentar dana

Almir SOKOLOVIĆ

29.11.2014

Vjerujemo da nema građanina BiH koji se barem malo razumije u najvažniju sporednu stvar na svijetu da proteklih sedam dana, nakon što je naša nogometna reprezentacija ostala bez selektora, nije samo jednom spomenuo ime - Vahid Halilhodžić.

Legenda mostarskog Veleža prvi je kandidat za vruću klupu "Zmajeva". Vaha je prvi izbor i čelnika Nogometnog saveza BiH, ali i njegove raje iz Jablanice, Mostara, Tuzle, Sarajeva, navijača, novinara...

Zašto nam treba Vaha? Milion i jedan je razlog za to... Ovog puta nećemo spominjati koliko bi svojom harizmom i ogromnim internacionalnim iskustvom donio prednosti našoj reprezentaciji, već šta bismo sve dobili njegovim dolaskom.

Vrhunskog selektora, osobu s autoritetom koja će moći "vrisnuti" i popraviti porušenu atmosferu u bh. svlačionici, stručnjaka koji je sposoban odvesti BiH na Euro u Francusku te kasnije i na Mundijal u Rusiju i omiljenu sportsku ličnost, čovjeka koji je uvijek govorio da se samo može živjeti skupa i da je ovaj narod naučio živjeti u miru.

Naravno, nećemo zaboraviti ni kada je sa suzama u očima ratne 1992. apelirao na mir u Mostaru, u BiH... Vaha je zaplakao i prekjučer u Makarskoj, na prvoj rundi pregovora, kazavši da "nije čovjek bez duše i da zna ko je i odakle je".

I nije... Vjerujemo da će već danas BiH dobiti selektora kojeg svi želimo... Zato nam treba Vaha.