BIH

Muftija Makić ugostio predstavnike USAID-a, CRS-a i MRVI-a

U bihaćkom Muftijstvu održan sastanak u cilju prezentacije projekta PRO-Budućnost

F. VOJIĆ

28.11.2014

U cilju prezentacije projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje i odgovornost za budućnost) predstavnici USAID-a, Catholic Relief Servicesa (CRS) i Međureligijskog vijeća BiH (MRVI) posjetili su Muftijstvo Bihać i razgovarali sa muftijom prof. Hasanom ef. Makićem o projektu kojeg implementiraju u 30 općina na području BiH.

Projektne aktivnosti provodit će se u 4 općine na području USK-a, a uključit će mlade, nevladine organizacije, udruženja žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, što će doprinijeti boljem suživotu svih građana.

imam-2

Prema riječima Gorana Bubala šefa Ureda CRS-a i člana Mreže za izgradnju mira, najveća odgovornost u procesu pomirenja leži na političkim liderima, koji imaju obavezu da rade na kreiranju bolje budućnosti za mlade naraštaje.

- Dosta je bilo huškačke retorike i poruka mržnje. Mi to ne želimo više čuti, ono što želimo jesu poruke mira čemu poučava svaka religija. Ljudi su izgubili povjerenje u političare, a više su okrenuti vjerskim liderima. Upravo zbog toga mi smatramo da vjerske zajednice igraju važnu ulogu u kreiranju i jačanju mira u zemlji – istako je Bubalo.

imam-3

Na kraju posjete muftija Makić se zahvalio Igoru Kožemjakinu, stručnom saradniku MRV-a, Goranu Bubalu (CRS) i Mirjani Valjevac (USAID), posebno istaknuvši značaj i ulogu MRVI-a u procesu povratka i pomirenja, dodavši kako to za Islamsku zajednicu i Muftijstvo Bihać igra značajnu ulogu u njihovom radu i djelovanju na jačanju suživota i tolerancije među pripadnicima svih religijskih zajednica.