BIH

Snažna poruka o spremnosti na policijsku saradnju zemalja jugoistočne Evrope

Uspješno održana vježba prekograničnog nadzora i kontrolisane isporuke

(M.M.)

28.11.2014

U organizaciji Sekretarijata Konvencije o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope i EUROPOL-a, na području jedanaest država ugovornih strana Konvencije (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Slovenija) realizovana je vježba prekograničnog nadzora i kontrolisane isporuke.

Vježba je provedena u periodu od 10. do 19. novembra , a aktivnosti u našoj zemlji su se odvijale 10. i 11. novembra.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je koordinirala aktivnosti u pripremi i realizaciji vježbe u kojoj su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Vježba predstavlja snažnu poruku o spremnosti na policijsku saradnju zemalja jugoistočne Evrope, imajući u vidu da se prvi put provela vježba ovog karaktera na području jedanaest država.

Operativne aktivnosti tokom realizacije vježbe pokrenute su na području BiH, čime su angažovani službenici policijskih tijela u Bosni i Hercegovini postavili standarde u postupanju i koordinaciji prekograničnog nadzora između policijskih tijela na međunarodnom nivou.

- Uspješno održana vježba je pokazala spremnost policijskih i pravosudnih tijela u BiH da adekvatno odgovore svim izazovima kada je u pitanju provođenje složenih mjera i radnji poput prekograničnog nadzora i kontrolisane isporuke, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.