NAUKA

Naučnik prestravljen tehnologijom koja bi nas mogla spasiti od globalnog zagrijavanja

Klimatske promjene

(B.P.)/jutarnji.hr

28.11.2014

Jedan od vodećih naučnika na polju geoinžinjeringa, naučne discipline o promjeni globalne klime pomoću tehnologije, priznaje kako je prestravljen eventualnim posljedicama tehnologije na kojoj radi.

Međutim, dr. Matthew Watson vjeruje da nam u slučaju nastavka globalnog zagrijavanja neće preostati ništa drugo nego rizik uplitanja u prirodu na planetarnom nivou, piše Yahoo.

Dr. Watson radi na projektu Spice koji za cilj ima pronaći umjetni način hlađenja planeta, sličan onome koji izazivaju vulkanske erupcije.

- Lično, ta tehnologija me plaši. Ukoliko ikad razvijemo SRM (Solar Radiation Management) tehnologiju, bit će to znak da nismo uspjeli u misiji očuvanja naše planete - kaže Watson.

SRM tehnologija na kojoj radi Watson predviđa korištenje vodenih kapljica ili čestica sumpora kako bi se smanjila količina sunčevog svjetla i radijacije koja dopire do površine Zemlje.

- Vjerujem da bi to bila prijelomna tačka u našom odnosu prema Zemlji i prema prirodi. Iz temelja bi promijenila način interakcije s planetom i nisam siguran jesmo li sposobni kontrolisati takav sistem - smatra dr. Watson.

climate

Jedan od najvećih rizika SRM tehnologije je opasnost od remećenja delikatne ravnoteže vremenskih prilika koja bi mogla dovesti do katastrofalnih suša na jednom kraju i ekstremnih padavina na drugom kraju svijeta.

Druga opasnost dolazi od sumpornih čestica koje bi mogle oštetiti, pa i uništiti ozonski omotač koji nas štiti od smrtonosnog ultraljubičastog zračenja.

Doktor Watson ne vjeruje kako ćemo primjenu ove tehnologije vidjeti u bliskoj budućnosti, ali uvjeren je da će naša djeca jednog dana biti prisiljena posegnuti za SRM-om.

- Ukoliko nismo napravili veliku pogrešku u procjenama o promjeni klime i ukoliko ubrzo drastično ne promijenimo način života, u jednom trenutku morat ćemo poduzeti nešto takvo.

Naglašava kako ozbiljne procjene govore o povećanju globalne temperature za 4 stepena Celzija do kraja ovog stoljeća. - To će ostaviti duboke posljedice po našu planetu - upozorava dr. Watson.

Osim zasipanja atmosfere vodenim kapljicama ili sumpornim česticama, naučnici rade na još nekoliko SRM rješenja poput 'isisavanja' ugljika iz atmosfere i njegovog pokapanja u zemlju, genetskog inženjeringa planktona koji apsorbira ugljik ili zasipanja oblaka morskom solju koja bi ih trebala učiniti više odbijajućim po sunčevu svjetlost.