NAUKA

Riješena tajna vampirskih grobnica u Poljskoj

Umrli od kolere

(B.P.)

28.11.2014

Kad su arheolozi prošle godine u Poljskoj pronašli grobove s kosturima kojima je preko vrata bio položen srp, mnogi su pretpostavili kako je riječ o ljudima koji su tako pokopani, jer se sumnjalo da su vampiri.

No, novo istraživanje pokazuje kako su osobe pokopane u tim grobovima umrle od kolere, a lokalno stanovništvo bojalo se da će umrli ustati iz groba i tako vratiti smrtonosnu koleru među njih.

U post-srednjevjekovnoj Poljskoj vjerovalo se kako će se prva osoba koja umre prilikom pojave neke zarazne bolesti, ubrzo vratiti kao vampir. Zbog toga su žrtve zaraznih bolesti podvrgavane cijelom nizu rituala kako bi se spriječio njihov povratak među žive, među kojima je i bilo polaganje srpa preko vrata leša.

Neobični grobovi iz 17. i 18. stoljeća pronađeni su među stotinama 'običnih' grobova. Smatralo se kako šest kostura pripada strancima, te da su zbog toga pokopani u neoznačenim grobovima, ali genetska je analiza pokazala kako je riječ o posmrtnim ostacima lokalnog stanovništva.

- Ljudi iz tog vremenskog razdoblja nisu razumjeli način prenošenja bolesti i umjesto racionalnog objašnjenja epidemija, oni su se okretali natprirodnim uzrocima, a u ovom slučaju vampirima - kaže dr. Lesley Gregoricka, autorica naučnog rada o 'vampirima' preminulima od kolere koji je objavljen na besplatnom, online znanstvenom časopisu PLOS ONE.

- Smatralo se kako će srp preko vrata odrubiti glavu vampira kad ovaj poželi ustati i izaći iz groba - dodaje dr. Gregoricka, napomenuvši i da je kamen koji se stavljao ispred brade preminulog imao sličnu funkciju – čvrsto bi zatvorio usta i tako spriječio vampire da grizu žive i piju im krv.