LIFESTYLE

Apokaliptični prizori grada u kojem niko neće smjeti živjeti još 20.000 godina

Stanje na području nakon nuklearne katastrofe iz 1986. godine

(Dž. Č.)

28.11.2014

Iako se nuklearna katastrofa u Černobilu dogodila 1986., godinu dana nakon što se rodio dokumentarist Danny Cooke, ova nesreća ukrajinske nuklearke koja je oslobodila 400 puta više zračenja od atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu, motivirala ga je na snimanje filma o sadašnjem stanju područja na kojem nitko ne živi gotovo trideset godina, prenosi Jutarnji.hr.

dron2

Foto: Vimeo (Svjedočanstvo nekadašnjeg života u poluraspadnutim zgradama)

Uz pomoć bespilotne letjelice DJI Phantom 2 quadcoptera, Canonove 7D kamere i GoPro3+ kamere, snimio je zadivljujuće prizore opustjelog grada Pripjata nekoliko kilometara udaljenog od Černobila.

U vrijeme nuklearne katastrofe u Pripjatu je živjelo gotovo 50 tisuća ljudi, a danas je to grad duhova sa stambenim zgradama koje se polako raspadaju, zahrđalim ostacima automobila, i biljnim svijetom koji polako prekriva ostatke nekad živog i užurbanog mjesta s bazenima, dječjim igralištima i lunaparkom čiji zahrđali ostaci svjedoče o nekadašnjem životu.

dron3

Foto: Vimeo (Stotine odbačenih gas-maski u jednoj zgradi u Pripjatu)

Nakon nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu sovjetski su dužnosnici šutjeli tri dana, a za to su vrijeme vjetrovi raznosili radijaciju cjelim zapadnim dijelom bivšeg Sovjetskog Saveza i velikim dijelom europskog kontinenta. Tek nakon tri dana započela je evakuacija 350 tisuća ljudi koji su živjeli na području oko Černobila.

U očajničkoj borbi da se saniraju posljedice nesreće u nuklearki i ograniči širenje radijacije sudjelovalo je na koncu ukupno pola miliona radnika, a trošak se procjenjuje na 18 milijardi dolara. Katastrofa u Černobilu je ostala zapamćena kao najveća nesreća jedne nuklearne elektrane u povijesti. Tokom eksplozije poginula je 31 osoba, a broj žrtava od posljedica radijacije još uvijek nije moguće izbrojati.

Posjet Pripjatu je sada moguć nakratko, jer se vjeruje da su se s vremenom raspali radioaktivni izotopi koje je oslobodila černobilska nuklearka. Turisti mogu dobiti dozvolu za posjet tokom dana. Ali, naučnici smatraju da se na tom području neće moći živjeti još 20 tisuća godina.

Danny Cooke je svoju snimku nazvanu "Razglednice iz Pripjata, Černobil" koristio za emisiju "60 minutes" na CBS News.