BIH

Nastavljeno suđenje Goranu Zupcu

Saslušana dva svjedoka, uposlenici Federalne uprave policije

E.D.Š.

28.11.2014

Svjedočenjem dvojice uposlenika Federalne uprave policije danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zupcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Zubac se tereti za nesavjestan rad u službi, a u vezi sa demonstracijama u Sarajevu od 7. februara ove godine.  

Svjedok Elvis Kumbarić koji radi kao kriminalističko obavještajni analitičar u Federalnoj upravi policije govorio je o telefonskim kontaktima zabilježenim 7. i 8. februara upućenom prema službenom telefonu Gorana Zubca i pozivima koje je on uputio sa tog telefona.

- Bilo je ukupno 59 telefonskih kontakta. Od toga 39 telefonskih poziva i 20 SMS – ova – kazao je Kumbarić.  

Zubac je, između ostalog, sa Antom Jelečem ostvario tri kontakta, po jedan kontakt sa Himzom Selimovićem i Fahrudinom Radončićem.

Na osnovu poziva, a prema riječima svjedoka Elvisa Kumbarića, može se reći da je direktor SIPA –e Goran Zubac 7. februara, na dan velikih demonstracija u Sarajevu, odlazio prema prema Trebinju.  

Drugi svjedok Edin Kundalić, kriminalista iz Federalne uprave policije, analizirao je snimke izuzete od tv kuća a koje su snimale demonstracije 7. februara, devastiranje zgrade Predsjedništva BiH.