GLOBUS

Nijemci sve više podupiru pooštrenu retoriku kancelarke Merkel prema Rusiji

Prema istraživanju javnog mnijenja

(N. K.)

28.11.2014

Broj Nijemaca koji podupiru privredne sankcije Evropske unije Rusiji zbog ukrajinske krize povećao se u proteklih mjesec dana, a velika većina građana podržava čvrsto stajalište kancelarke Angele Merkel, proizlazi iz ankete čiji su rezultati objavljeni u petak.

Prema istraživanju javnog mnijenja Politbarometer njemačke javne televizijske postaje ZDF, 58 posto Nijemaca podupire sankcije Evropske unije Rusiji čak i onda kad one štete njemačkoj privredi. Prije mjesec dana, taj je udio iznosio 52 posto.

Isto istraživanje pokazalo je da 76 posto Nijemaca podupire pooštrenu retoriku kancelarke Merkel, koja je kritizirala politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je 16. novembra u 30-minutnom razgovoru za njemačku televizijsku mrežu ARD pozvao Nijemce na razumijevanje ruske politike, kazavši da su njemačko-ruski odnosi trenutačno najbolji u historiji tih dviju zemalja.

U neobično oštrom govoru dan kasnije, Merkel ga je optužila da gazi po "mirnom poretku u Evropi", prenosi Hina.

Istraživanje je također pokazalo oprez Nijemaca kad je riječ o sankcijama, nakon što su predstavnici njemačke industrije upozorili da bi one mogle dovesti do gubitka radnih mjesta.