KULTURA

Otvorena izložba ptica i golubova "Leti riba, pliva ptica"

u Bosanskom kulturnom centru

Autor:Fena

28.11.2014

Tradicionalna izložba ptica, golubova i akvarijskih ribica pod nazivom „Leti riba, pliva ptica“ otvoren je danas u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo i bit će otvorena do 30. novembra, kada će biti upriličeno i proglašenje šampiona izložbe. 

Izložbu na kojoj 20-ak učesnika izlaže 200 različitih vrsta kanarinaca, ptica i papagaja organiziralo je Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo (EDZUP.

Predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sejad Đozo kazao je da su zadovoljni  jer su smogli snage i organizirali izložbu da bi mlađim generacijama pokazali čime se bavi Društvo, te kako bi privukli što više mladih. 

- Naše društvo, pored svih poteškoća u radu, ove godine uspjelo  je ovu tradicionalnu manifestaciju vratiti ljubiteljima životinja. Svi su prepoznali da je cilj upoznavanje i edukacija građana, posebno mladih o našim ljubimcima, a među njima i o autohtonom rasom goluba „sarajevski prevrtač“ - kazao je Đozo. 

Kako je kazao profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Velija Katica, osnovni cilj izložbe jest popularizacija, omasovljenje članstva i ljubitelja ovih životinjskih vrsta, te njihovo očuvanje. 

- Izložene su sve vrste golubova i među njima najuspješniji i najbolji bit će na kraju izložbe nagrađeni pohvalama i peharima – kazao je Katica.