NAŠA TEMA

Kako i kada uspostaviti rutinu spavanja kod beba?

Ono što je najvažnije u stvaranju pravilne rutine spavanja jest dosljednost roditelja.

(B.P.)

28.11.2014

Bebe kada se rode ne znaju ništa o tome kako i kada spavati i buditi se. Navike spavanje mogu usvojiti samo od svojih roditelja i to već nakon 5. sedmiceživota. U to vrijeme, dok bebe pokušavaju uloviti svoj neki ritam, roditelji su ti koji sanjaju dan kada će dijete početi spavati noću.
 
Ono što je najvažnije u stvaranju pravilne rutine spavanja jest dosljednost roditelja. Odaberite vrijeme kada vaše dijete treba ići na spavanje i strogo se pridržavajte tog rasporeda. Ukoliko bude odstupanja od sat ili dva bebu ćete dodatno zbuniti i izazvati premorenost i nervozu.

beba-i-mama

Naravno da će kasnije dijete moći prihvatiti povremena odstupanja u tačnom vremenskom razdoblju za spavanje, ali prvih par sedmica dok beba ne ojača i ne nauči kada i kako spavati vrlo je važno da budete dosljedni.
 
Budite tihi. Noćna buđenja za hranjenje neka proteknu što mirnije. Ne palite snažno svjetlo i budite tihi kako ne bi dijete razbudili i time ga zbunili.
 
Aktivnosti koje prethode spavanju, kao što su kupanje, posljednje hranjenje i maženje pokušajte isto tako provoditi svaki dan. Ukoliko dijete ne voli kupanje, prebacite ga na raniji dio dana kako ne bi uzbunilo dijete pred spavanje.