BIH

Vojnici 5. pješadijske brigade nesebično pomagali ugroženim građanima

Svečanost u Vojnoj bazi Dubrave kod Živinica

A. H.

28.11.2014

Deveta godišnjica Oružanih snaga BiH danas je svečano obilježena u sjedištu 5. pješadijske brigade OS BiH u Vojnoj bazi Dubrave kod  Živinica.

Prisutnim vojnicima i gostima obratio se komandant 5.pješadijske brigade brigadni general  Kenan Dautović koji je podsjetio  na značaj aktivnosti pripadnika ove brigade u proteklom periodu.  

Posebno je izdvojio angažman 5. Pješadijske brigade u vrijeme elementarne nepogode koja je zadesila BiH u maju ove godine, kada su njeni  pripadnicii iskazali nesebičnu predanost  u pomoći i spašavanju poplavama i klizištima ugroženih stanovnika BiH.

- Tokom operacije "Val" koja je prethodila vježbi "Zajednički napor 14" kao i samoj vježbi, 5. pješadijska brigada OS BiH je  angažovala 3.337 vojnih lica i 417 motornih vozila. Na vojnim lokacijama Dubrave, Zenica i Bijeljina oformljena su bila tri prihvatna centra za smještaj civilnih lica koji su evakuisani iz svojih domova i kroz koje je prošlo 4.159 civila -  kazao je general Dautović ističući da ova brigada još uvijek pruža smještaj i brine o 32 lica.

General Dautović je podsjetio i na mnoge druge aktivnosti širom BiH u kojima su učestvovali vojnici njegove brigade, kao i na značaj održanih vojnih vježbi u kojima su učestvovali skupa sa pripadnicima EUFOR-a i kadetima Vojske SAD-a.

Svečanost u Kasarni Dubrave okončana je uručenjem priznanja  istaknutim vojnicima i starješinama.