BIH

Policijski dokumenti o privođenju Srba kao dokaz Tužilaštva

Na suđenju za zločine nad srpskim civilima počinjene na području Kladnja

Autor:Srna

28.11.2014

Na suđenju za zločine nad srpskim civilima počinjene na području Kladnja, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze uvrstilo u sudski spis policijske dokumente o privođenju Srba.

Tužilac Dragan Čorlija je kao dokaz priložio sveske policijske stanice Stupari, u opštini Kladanj iz 1992. i 1993. godine i rekao da je iz njih vidljivo da su policajci stanice privodili osobe srpske nacionalnosti.

Privedene osobe, prema riječima Čorlije, pritvarane su u osnovnu školu u Stuparima, a zatim premještene u obližnje zgrade u kojima su ranije živjeli učitelji.

Čorlija je rekao da dokazi pokazuju da je u smjeni bilo nekoliko policajaca koji su čuvali zatvorene Srbe, prenosi Birn.

Zajedno sa Hodžićem, za zločine na području Kladnja sudi se Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane.

Optuženi su za nezakonito zatvaranje srpskih civila u učiteljske zgrade u Stuparima, kao i da su ih premlaćivali i prema njima nečovječno postupali.

Ulaganje materijalnih dokaza nastavlja se na suđenju zakazanom za 5. decembar.