BIH

Na snazi je ekonomska okupacija države, stižemo u Sarajevo

Poljoprivrednici blokirali Carinski terminal na Graničnom prijelazu Orašje

N.T.

28.11.2014

Danas od 12 do 14 sati popodne oko 200 proizvođača mlijeka, stoke, povrtlarskih kultura, peradi, voća te predstavnici još nekih poljoprivrednih grana u dvosatnoj blokadi je držalo Carinski terminal na Graničnom prijelazu u Orašju želeći tom gestom upozoriti vlasti BiH na neravnopravan položaj u koji su dovedene skoro sve spomenute grane poljoprivredne proizvodnje iz oba bosansko-hercegovačka entiteta.

 - Moraju se privremeno zatvoriti carinski terminali u našoj zemlji koji ne odgovaraju uvjetima za carinjenje, odnosno tamo gdje ne postoje uvjeti za to. Ovo je naše zadnje okupljanje i nećemo se više okupljati na terminalima. Sljedeće naše okupljanje bit će pred institucijama BiH u Sarajevu i tamo ćemo tražiti svoja prava. Neka gospoda ide na granice i neka oni oru njive. Danas vlastima posljednji put želimo kazati da rade svoj posao i da rade ono za što su plaćeni.Izvršenje budžeta RS za ministarstvo poljoprivrede je tek 40 posto i najmanji je u Vladi. Do kraja fiskalne godine trebaju nam isplatiti 35 miliona maraka. To će biti gotovo nemoguće. Od augusta gotovi nismo dobili ništa i zbog toga ne možemo investirati. Tražimo od Vlade da hitno riješi naš problem. Što se tiče naših ostalih zahtjeva ostajemo pri njima i Odlukama što je donijela Uprava za neizravno oporezivanje i Vijeće ministara BiH. Međutim,tražimo precizne rokove za njihovu realizaciju i imena odgovornih osoba. Mi ne tražimo zatvaranje graničnih prijelaza prema EU nego otklanjanje nedostataka na istim. Želimo uspostavu pravne države na granici BiH, a ne ovakvu neuređenost. Ili neka je urede ili nam nema života u njoj - kazao je,uz ostalo, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka RS uputivši pri tom riječi zahvalnosti predstavnicima medijskih kuća zbog objektivnog izvještavanja .

Njegov kolega Mehmed Nikšić,predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH je kazao da neće dopustiti da rokovi za izvršenje traju godinama i rekao da su vlastima BiH dali rok od 10 dana da provedu postojeće Odluke oko njihovih zahtjeva. On je kazao pri tom da se poljoprivrednici ne bore samo za svoje interese nego i za interese svih građana BiH. 

- Mi želimo da se puni budžet, a ne želimo da se bogati 200 do 300 porodica i nekoliko firmi. Država je izgubila oko 2 milijarde maraka na granici koje su se trebale sliti u budžet zbog ulaska roba nacrno kroz divlje tzv.šuplje prijelaze. U Sarajevo ćemo zvati da skupa s nama idu žene, penzioneri i mnogi drugi i vjerujem da će nam se priključiti. Ako vlasti u Sarajevu žele socijalne nemire mi ćemo tamo biti i snosit ćemo odgovornost. Pozvat ćemo sve privrednike na građansku neposlušnost pa da vidimo odakle će  vlasti namicati novce i dijeliti plate. Četiri godine smo imali ministra poljoprivrede - kriminalca koji nam je ukinuo kapitalna ulaganja. Sud BiH ga je pustio na slobodu da opljačka ono novca što je ostalo. U F BiH to nećemo dozvoliti. Ministarstva su napravila štetne ugovore s Europom. Oni su šopingovali u Briselu,umjesto da pregovaraju za nas-kazao je Nikšić

Predsjednik Udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo je istaknuo kako je na snazi ekonomska okupacija naše zemlje:

-  Na nivou države ove godine uvezeno je oko 15 miliona kg pilećeg mesa za preko 20 miliona maraka, a za prethodne dvije godine  preko 35 miliona kg pilećeg mesa vrijednog oko 55  miliona maraka. Mi možemo u državi proizvesti skoro 90 posto hrane potrebne našem stanovništvu - kazao je Pinjo upozorivši pri tom na neispravnost vaga na graničnim prijelazima te predložio kupovinu tri mobilne vage koje mogu pokrivati čitavu državu u slučaju da se pokvari stabilna vaga na nekom od graničnih prijelaza. Na kraju je kazao „da je u BiH na snazi ekonomska okupacija države od moćne Europe uz pomoć naših prekograničnih susjeda“.

Blokada Carinskog terminala u Orašju protekla je mirno, a tokom trajanja iste udruženi poljoprivredni proizvođači nisu dopustili promet vozila u i iz terminala. Skup je bio uredno prijavljen oraškoj policiji, a osiguravala ga je vidno obilježena redarska služba.