DIJASPORA

Promocija knjige Avde Huseinovića u džematu Ženeva

Na proslavi Dana državnosti BiH

B. ŠIŠIĆ

28.11.2014

Džemat iz švicarskog grada Ženeva bio je sponzor objavljivanja najnovije knjige Avde Huseinovića „Stazama bosanskih vitezova", koja je promovirana na proslavi Dana državnosti BiH u Ženevi.

Sa Huseinovićem iz Sarajeva je u Ženevu došao i Avdo Hebib, koji je također bio dio ekipe koja je promovirala ovu knjigu.

- Knjiga je sastavljena od mojih kolumni koje sam objavljivao kako u "Dnevnom avazu" tako i na nekim portalima u BiH. Govori o hrabrim vitezovima Armije BiH koji su svoje živote dali za slobodu koju danas imamo. Zahvalan sam džematu Ženeva koji je prepoznao nešto u mom pisanju i u tim kolumnama, tako da sam zaista presretan što je ta knjiga ugledala svjetlo dana - rekao nam je Huseinović.
 
Avdo Hebib je izjavio kako je ponosan na bh. dijasporu koja je velika snaga države BiH, koja ne zaboravlja svoja rodna ognjišta i koji su, evo, i u Ženevi došli u velikom broju na promociju ove knjige.

avdo-i-avdo

Avdo Hebib i Avdo Huseinović  

Domaćin promocije bio je džemat Ženeva na čelu s predsjednikom džemata Halimom Grabusom i imamom Ibrahimom ef. Husanovićem. Oni su s članovima Odbora džemata za goste organizirali zajednički ručak, a kasnije s njima prošetali ulicama Ženeve.

pred-i-imam

Predsjednik i imam džemata 

Posebno je tokom večeri bio zanimljiv susret Avde Hebiba i njegovog nekadašnjeg borca Jasmina Redžepagića, koji nam je rekao da ga je Hebib spasio tako što ga je ranjenog uspio prebaciti s Butmira u Sarajevo, gdje je operiran.

Muzički dio večeri popunio je u prvom dijelu programa pjevajući ilahije i kaside te svoje lagane pjesme popularni Eldin Huseinbegović. U drugom je pjevao i sevdalinke, a u pauzi nastupio je mladi i popularni pjevač iz Švicarske Mujče Durić.

Ž8 =