CRNA HRONIKA

Oduzeti lijekovi i duhan

Akcije Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije

Redakcija

28.11.2014

Sinoć su u mjestu Dragaljevac službenici UIO i Granične policije prilikom pregleda autobusa firme "Big - Tours" Banja Luka, koji je saobraćao na liniji Zrenjanin - Banja Luka, na galeriji i iza vozačevog sjedišta pronašli lijekove – steroide,10.000 komada tableta i 32 ampule.

Imajući u vidu da se radi o robi koja je zabranjena za prometovanje, a time i za uvoz u Bosnu i Hercegovinu, o pronalasku robe obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, po čijim instrukcijama je predmetna roba i oduzeta. Protiv izvršilaca UIO će podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Na Gradskoj pijaci u Gračanici i Zelenoj pijaci u Klokotnici (Doboj Istok), služebenici UIO uz podršku MUP-a Kantona Tuzla oduzeli su 931 kutiju cigareta i 23 kilogarama duhana za motanje i pušenje. Radilo se o duhanu i duhanskim prerađevinama koji su se prodavali „na crno“, tj. nisu imali važeće akcizne markice.

Protiv lica koja su na nezakonit  način stavila u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. Ovo je samo jedna od akcija na suzbijanju nelegalne prodaje duvana i duvanskih prerađevina koje su izvedene ili će biti izvedene na tržnicama širom BiH.