BIZNIS

SEAT zapošljava 150 novih radnika

Najveći proizvođač automobila u Španiji

M.Kunarac

28.11.2014

Firma SEAT bilježi značajan rast te zapošljava dodatnih 150 novih radnika na određeno vrijeme kako bi bile zadovoljene potrebe proizvodnje u Martorellu.

Potvrdio je to i zamjenik šefa za proizvodnju u SEAT-u Andreas Tostmann koji je naglasio da je ova firma najveći proizvođač automobila u Španiji i jedna od najkonkurentnijih, najekonomičnijih i najsavremenijih u Evropi.

Ovi radnici će 7. januara početi sa radom, pored onih 200 radnika koji su se pridružili SEAT-u u mjesecu oktobru.

Do sada, tokom 2014. godine, SEAT je zaposlio više od 800 novih radnika, od kojih je samo u ovoj sedmici zaposleno 233 radnika, uključujući i 45 učesnika specijalizovanog programa školovanja.

- Radimo veoma dobro. Veliki uspjeh modela proizvedenih u tvornici SEAT-a u Martorellu i predanost poslu svih uposlenika omogućavaju zapošljavanje nove radne snage - kazao je Josef Schelchshorn zamjenik šefa za ljudske resurse u SEAT-u.

U prvih deset mjeseci proizvodnja u tvornici u SEAT-a u Martorellu porasla je za 13.4 posto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom period proizvedeno je 374,700 jedinica što je za 44.400 vozila više u odnosu na prošlu godinu.

SEAT-a takođe kontinuirano raste. Do kraja oktobra ove godine prodano je 326.000 vozila, što je za 10.5 posto više u odnosu na period januar-oktobar 2013.godine. Glavni uzročnik za značajan rast prodaje je model SEAT Leon, čija prodaja je u tekućoj godini povećana za 55 posto.