BIH

Tužilaštvo BiH: Vehabije masovno idu u Siriju, vode supruge i maloljetnu djecu

Danas održano ročište u Sudu BiH

M. Aš.

28.11.2014

U Sudu BiH danas je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenom Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, odredi pritvor u trajanju od 25 dana.

Tužiteljica Dijana Kajmaković, koja je na današnjem ročištu zamijenila Dubravka Čamparu, kazala je da će Tužilaštvo za predloženi period završiti istragu i donijeti konačnu tužilačku odluku u ovom predmetu.

Kako je kazala, razlog za mjere pritvora Bosniću predložene su zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao napustiti BiH, utjecati na svjedoke...

Kajmaković je na ročištu rekla da je Tužilaštvo saslušalo više svjedoka, tačnije roditelje čiji se sinovi nalaze na ratištima u Siriji i za koje je utvrđeno da su putem društvene mreže Facebook nalaze u toj zemlji.

Tužiteljica je ocijenila da postoji i dalje osnovana sumnja da je uhapšeni Bosnić javno vrbovao na terorističke aktivnosti radeći to često na svojim hudbama. Pojasnila je da je profesor Vlado Azinović završio ekspertizu javnih govora koje je Bosnić i pozivao mladiće na odlazak na strana ratišta.

- Imamo imena i fotografije osoba za koje znamo da su napustile BiH, ali i stim osobama su otišle i njihove supruge, te maloljetna djeca. Radi se o kompletnim porodicama koje napuštaju BiH i sa maloljetnom djecom odlaze u Siriju - kazala je Kajmaković.

Tvrdi da je jedna osoba koja se nalazi među osumnjičenima, a nisu je uspjeli saslušati, također napustila BiH i otišla na sirijsko ratište.

- Radi se o djevojci Emini Filipović koja je 18. novembra napustila BiH i otišla u Siriju, njen suprug je već ranije poginuo na ratištu - navela je Kajmaković.

Adil Lozo, advokat Bosnića, negirao je razloge Tužilaštva BiH za određivanje novog pritvora Bosniću. On je rekao da se radi o dokazima "rekla, kazala" i da su svi dokazi koji su do sada izvedeni nagađanja i pretpostavke.

mg-8622

AdIl Lozo

Osumnjičeni Bosnić obratio se na današnjem ročištu sudskom Vijeću, na čelu sa sudijom Izom Tankićem, kazavši da ima 17- tero djece pitajući ih "Grize li vas savjest?".

- Imajte razuma, imam 17-ero djece. Kad pođete spavati, zapitajte se činite li nekom nepravdu - dodao je Bosnić.