GLOBUS

Egipat: Stotinjak hapšenja prije antivladinih demonstracija

Poziv salafističkih pokreta na proteste nakon molitve petkom

Fena

28.11.2014

Stotinu i sedam osoba uhapšeno je u petak u Egiptu prije održavanja antivladinih demonstracija na poziv salafističkih pokreta koji protestiraju protiv smjenjivanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine koje je izvela vojska, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon Mursijevog pada, nova vlast vodi neumoljivu represiju nad pristalicama prvog demokratski izabranog predsjednika u Egiptu, posebno protiv njegovog bratstva Muslimanska braća, proglašenog "terorističkom organizacijom", ali i protiv laičke i liberalne opozicije, i zabranjuje demonstracije.

Najmanje 107 "pripadnika Muslimanske braće" uhapšeno je u četvrtak navečer i petak ujutro "osumnjičenih da su htjeli organizirati nasilničke demonstracije", saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, prenijela je vladina novinska agencija Mena.

Muslimanska braća, koja su pobijedila na svim izborima između pada Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine i Mursijevog svrgavanja, saopćili su da "podržavaju" apele salafističkih pokreta da se izađe na demonstracije u petak poslije molitve, ali su od svojih pristalica zatražili da to čine "mirno".

Vlast zabranjuje demonstracije koje prethodno ne odobri ministarstvo unutarnjih poslova.