BIH

USAID proglasio pobjednike novinarske nagrade na temu odnosa prema okolišu

Nagrade novinarima BH radija 1 i Al Jazeere Balkans

Autor:Al. Ka.

28.11.2014

USAID Projekat jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) danas je proglasio pobjednike novinarske nagrade na temu odnosa prema okolišu.

Prvu nagradu i novčani iznos od 2.500 maraka osvojila je novinarka Sanela Habeš sa BH radija 1 prilogom o okolišnim dozvolama. Drugu nagradu i 1.500 maraka osvojio je novinar Mirsad Bajtarević, također sa BH radija prilogom o zagađenju u Kaknju. Treće mjesto dobio je reporter Sanel Kajana sa Al Jazeere Balkans  za prilog o onečišćenju rijeke Neretve.

"Željeli smo pomoći Federalnom ministarstvu turizma i okoliša da uz sudjelovanje javnosti dođe do što boljeg teksta novog Zakona o očuvanju okoliša. U procesu javnih konzultacija izneseni su različiti prijedlozi poboljšanja zakona. Drago nam je što u tom procesu mogao čuti glas mnogih zainteresovanih strana" rekao je Cristian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti I procesa u BiH.

Projekat SGIP od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji.