KULTURA

Tuča u Narodnom pozorištu Sarajevo

Na probi predstave "Jedan čovjek, dva šefa"

T. ĐEVIĆ

28.11.2014

Tokom probe predstave "Jedan čovjek, dva šefa", koja će večeras biti premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, kako saznajemo, došlo je do svađe, a kasnije i naguravanja između Aleksandra Seksana i njegovog mlađeg kolege Aldina Omerovića.

U jednom trenutku, kako nam otkriva naš izvor, Seksan je i fizički napao Omerovića, a situaciju je pokušao smiriti Ermin Sijamija, direktor Drame, inače prijatelj Aleksandra Seksana, za kojeg oni koji ga poznaju kažu da mu ovakvi ispadi nisu strani. Mnogi su i ranije svjedočili njegovom eksplozivnom karakteru, pa je tako prekjučer nasrnuo i na Sijamiju.

Farmerke i majica

Narodno pozorište Sarajevo u srijedu je, inače, bilo u najmanju ruku mjesto nedoličnog ponašanja glumaca ove kulturne institucije, koja je ponos bh. prijestonice i cijele zemlje. Sve je počelo na pres-konferenciji na koju su mediji pozvani povodom premijere "Jedan čovjek, dva šefa", da zabilježe kadrove s generalne probe.

Međutim, Vedrana Seksan, umjesto da govori o svojoj ulozi, odlučila je čestitati rođendan Sijamiji. Na čuđenje brojnih novinara, Vedrana je zapjevala "Danas nam je divan dan, našem Erminu rođendan...". To bi, možda, bilo i simpatično da su novinari nakon njenog performansa dobili informacije zbog kojih su i došli.

Nakon toga, kritizirala je novinare, među kojima je bila i ekipa HTV-a, da ne prate adekvatno proces nastanka predstave, te da oni stoga "nisu svjesni koliko je to naporan proces". Novinari su i dalje strpljivo čekali da se glumci spreme za probu. Međutim, rečeno im je da od generalne probe nema ništa jer nemaju kostime.

- Mi ćemo vam otpjevati jednu, a možemo i dvije pjesme, kako biste mogli snimiti materijal za prilog - kazala je Seksan.

Inače, na generalnim probama TV ekipe i fotoreporteri snimaju kadrove, jer je, naravno, na premijeri to nemoguće. Okupljeni novinari, dovedeni pred svršen čin, mogli su samo snimiti kadar u kojem Vedrana Seksan pjeva u farmerkama i majici. Cijela „generalna proba" djelovala je neozbiljno za jednu reprezentativnu državnu kulturnu instituciju.  

sijamija-aleksandar-omerovic

Pijemo kafu

Razgovarali smo jučer i sa Sijamijom, koji tvrdi da se između "njega i Ace ništa nije desilo".

- Aca i ja upravo sjedimo i pijemo kafu. Pres-konferencija je bila normalna, uobičajena, samo su meni čestitali rođendan. Možda je Vedrana u kontekstu spomenula da novinari ne znaju kako traje proces pripreme za predstavu - kazao je Sijamija.

Upitan da nam objasni zašto glumci nisu došli pred novinare u kostimima, Sijamija je napomenuo da je glavni protagonista Milan Pavlović smijenjen zbog neprofesionalizma te su sve morali promijeniti u posljednji čas.

- Nije javljeno na vrijeme ljudima koji rade kostime i šminku da dođu. Dok bi se glumci našminkali i obukli, to bi trajalo više od sat, a pojedini novinari su rekli da žure na druge zadatke - kazao je Sijamija.

Večeras premijera

Premijera predstave „Jedan čovjek, dva šefa" bit će održana večeras u 19.30 u Narodnom pozorištu Sarajevo. Komad je nastao prema tekstu „Sluga dvaju gospodara", čiju režiju i dramaturgiju potpisuje hrvatska rediteljka Nina Kleflin.

Iako je Kleflin govorila da će je u Sarajevo ponovo vratiti aplauz publike, pitanje je hoće li nakon svega što se desilo to i poželjeti.

Omerović: To je sitnica šta se događa

Aldin Omerović, koji je stalni član Drame Narodnog pozorišta od februara 2011., tvrdi kako nije bilo fizičkog obračuna, već "kreativna diskusija".

- To su stvari koje su normalne u poslu između kolega. To je naše radno mjesto i dešavaju se razne diskusije, posebno među nama glumcima koji iz sebe i svoje utrobe vadimo uloge. Igramo se emocijama. Vjerujte, to je sitnica u odnosu na ono šta se događa. Niste upoznati s tim kakvih sve diskusija ima, tako da je ovo što se desilo najnormalnije - kazao nam je Omerović.

Aleksandar Seksan: Neka kažu meni u lice

Pozvali smo i glumca Aleksandra Seksana da nam kaže šta se događalo u srijedu u Kući na Obali.

- Ne znam o čemu pričate. To ko vam je rekao vas je dobro slagao. Očito je da se nasilu hoće napraviti neki incident i problem oko svega. Stvarno nemam riječi za ovo što ste me pitali kad ste nazvali. Recite tom svom izvoru ako ima nešto protiv mene, neka meni kaže u lice. Diskusije su bile i normalne su u ovom poslu.