BIH

Sindikat radnika „Aide“ za ponedjeljak najavio nove proteste

Nakon što su ponovo prevareni

M. Ahmedić

28.11.2014

13:25 Predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ u prostorijama tvornice su se sastali sa predsjednikom i predsjednicom Sindikata koji su im pročitali odluku vlade.

- Vlada nas je prebacila na Skupštinu TK, ponovo smo prevareni. U pismenoj odluci su nam naveli da oni nisu nadležni da odlučuju o zahtjevima za odobravanje jednokratne novčane ponoći radnicima drugih firimi, zauzela je stav da i zahtjev Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“  od 27.11. 2014. godine razmatra u saradnji sa Kolegijem Skupštine TK zajedno sa zahtjevima sindikata "Solidarnosti" naglasila je predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Edina Aličić

Radnici poručuju da će u ponedjeljak ponovo izaći na ulice jer ih je tvrde Vlada po ko zna koji put izvarala.

predstavnici-radnika-aide-sa-zakljuckom-vlade-u-ruci

Predstavnici radnika "Aide" sa zaključkom Vlade u ruci

12:52 U međuvremenu nastavlja se sastanak sa predstavnicima sindikata "Solidarnosti", a predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ su otišli u MUP TK gdje su predali zahtjev o mogućim protestima za ponedjeljak u koliko im Vlada ne odobri sretstva u visini od 400 KM socijalne pomoći za mjesec decembar. Nakon toga predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ uputili su se u tvornicu, gdje čekaju predsjednika i predsjednicu Sindikata kako bi im saopćili ishod odluke Vlade TK.

12:22 Predstavnici Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ čekaju ispred Skupštine TK da se završi sastanak poslanika klubova sa predstavnicima propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona kako bi oni održali sastanak sa njima, predali svoj zahtijev i razgovarali o svojim problemima.


Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ je upravo Vladi TK-a, koja održava sjednicu u zgradi BKC-a povodom određivanja visine socijalne pomoći za radnike ove tvornice, uputio zahtjev u kojem radnici zahtjevaju visinu socijalne pomoći u iznosu od 400 KM za decembar tekuće godine.

- Upravo sam predao sekretaru Vlade zahtjev u kojem tražimo visinu pomoći od 400 KM, da ga odmah preda na ruke premijera Bahrije Umihanića, a koji upravo sa resornim ministrima održava sjednicu vezano o visini pomoći za nas radnike „Aide“ - kazao je Užičanin.

Dalje navodi da ovu određenu visinu pomoći traže iz razloga, jer je jučer, kako kaže, Kantonalna vlada u toj visini pomoći od 400 KM, odobrila obespravljenim radnicima propalih firmi okupljenih u Sindikat „Solidarnosti“.

- U toku dana ćemo napisati i zahtjev koji ćemo uputiti Skupštini TK, od kojeg nećemo odustati. U tom zahtjevu tražimo da se u budžet za 2015. godinu uvrste sredstva za radnike „Aide“, zatim, materijalno zbrinjavanje radnika do uposlenja, kao i da se obezbjedi radu u pogonu Tuzla, Lukavac i Duboki Potok - istaknuo je Užičanin.

Naglasio je da i dalje ostaju pri svojim zahtjevima, te da neće odsutati, a niti će ih vlast, tvrdi, umoriti.

- Radnici su kod svojih kuća, promrzli i iznemogli od jučerašnjih protesta na ulici. Vidjet ćemo da li će Vlada na sjednici koja se upravo održava usvojiti odluku o visini socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, ako ne usvoji, mi ćemo ponovo u ponedjeljak na ulicu - podvukao je Užičanin.

juu010derasnja-blokirana-juu017ena-saobrau0107ajnica-u-tuzli

Podsjećamo, radnici Tvornice obuće „Aida“ su jučer oko 10.30 sati blokirali glavnu sjevernu saobraćajnicu, a kasnije je grupa radnika blokirala i južnu saobraćajnicu u jednom smjeru, te su u popodnevnim satima oko 17 sati blokirali u potpunosti i sjevernu i južnu saobraćajnicu.

Nisu nikoga puštali da uđe, a ni da izađe iz grada, osim hitnih slučajeva. Čak ni poznatoj bh pjevačici Hanki Paldum nisu dali da prođe, kako bi je pustili na put prema Sarajevu uvjetovali su je da izađe i nešto im otpjeva, što je, naravno, pjevačica s radošću i prihvatila.

Nakon desetosatnog stojanja na saobraćajnicama, promrzli, gladni, iznemogli radnici su nešto prije 20 sati donijeli odluku da napuste saobraćajnice i odu svojim kućama, što su i učinili.